Erik_Evers_3.jpg

- Att jobba som sommarentreprenör ger självförtroende

2011-10-12

– Att vara sommarentreprenör är som att ha en egen liten testhage där man blir serverad ett företagsprojekt. Det ger en självförtroende och något att visa upp efter utbildningen, säger Erik Evers, student på masterprogrammet för Transportdesign på Designhögskolan i Umeå.

Studenten Erik Evers har tillsammans med forskaren Francesco Gentili utvecklat en prototyp för en bioreaktor, som ska användas till att rena spill- och avloppsvatten från industrier och företag.
- Det här är första gången som jag har jobbat skarpt och helt själv med en produkt. Det har varit intressant jag är ingenjör i grunden så jag är van att argumentera och resonera med mig själv, säger Erik Evers och ler.

Testa och förenkla

Han har utgått från Francesco Gentilis funktionsmodell för en bioreaktor men försökt att fokusera mer utifrån användarens perspektiv så att den ska bli lättanvänd med sensorer och elektronik samlat på ett ställe.
– Den ska innehålla alger som ska sköta reningen av spillvattnet så den bör även vara lätt att rengöra, lätt att sätta ihop och förflytta. Viktiga faktorer är att testa och förenkla. För att hålla nere tillverkningspriset så har jag även föreslagit tillverkningsmaterial som även beställaren också tyckte var ett bra val.

Vad har du lärt dig av att jobba som sommarentreprenör?

– Jag är intresserad av att driva företag på sikt så det här har varit ett bra sätt att få prova. Det ger en självförtroende, fler borde prova på både studenter och företag, säger Erik Evers.

Även forskaren Francesco Gentili, på Vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, är mycket nöjd med att jobba tillsammans med en sommarentreprenör.
– Han är ung och entusiastisk och har en helt annan utbildning än mig, vilket har varit mycket givande. Vi träffades regelbundet och valde vilken väg vi skulle ta. Han har lyckats bra med att visualisera mina tekniska lösningar och kom med bra materialidéer. Vi ska nu söka medel för att utveckla en riktig protyp, vi kommer att fortsätta dialogen. Jag rekommenderar fler företag att ta in en sommarentreprenör det skapar verkligen möjligheter, säger Francesco Gentili.

Text och foto: Ingela Hjulfors Berg