Johan Ekenstedt aborreal.jpg
Johan Ekenstedt, Aborreal, har tagit sin idé vidare till Uminova Innovations Startupprogram för att ge den extra fart.

Ny mobil teknik ska förenkla skogsägares trädmätning

2018-03-02

Glöm måttband och spaltmätare. Om Johan Ekenstedt lyckas med sin affärsidé kommer skogsägare överallt att använda hans produkt för att mäta sina träd. Lösningen är en smart kombination av Augmented Reality och mobil teknik. Johans affärsidé är en av 12 som ingår i vårens startupprogram vid Uminova Innovation.

Johan Ekenstedt från Aborreal har arbetat med naturvård och skoglig planering i tio år, och det var i skogen som han fick en smart idé om hur man kan förenkla mätningar av träd och effektivisera användandet av det data som mätningarna genererar. Hans produkt mäter träd och positioner genom Augmented Reality, visualiserar datan direkt i mobilen och lagrar uppgifterna i molnet.

Mycket smidigare och noggrannare än de analoga metoder som används idag. Augmented Reality kan förenklat beskrivas som ett digitala inslag i en verklig miljö, kanske med Pokemon Go som det mest kända exemplet.


- Alla skogsägare vill veta vad man har i skogen. Du vill ha koll på produkterna som ska säljas, oftast till industrierna. Aborreal gör det lättare att planera och göra mer exakta prognoser.

Johan tog tidigare i vintras kontakt med en affärsutvecklare hos Uminova Innovation för att bolla sin affärsidé och han uppmuntrades att söka till Startupprogrammet. Det gjorde han och kom in på programmet som redan är i full rull.


- Det är nog allmänt så att man tenderar att bli blind för sin affärsidé, att man är så nära att man till sist bara ser fördelarna och förtjänsterna. Det är lättare för folk på utsidan att se svagheterna och bristerna, att ställa de där nödvändiga frågorna. Det kommer programmet att hjälpa mig med. Det ska också bli roligt att få göra den här resan tillsammans med andra. Och att få ett nätverk, säger Johan.


Och kommer affärsidén att lyfta?
- Jag tror att det beror på hur tekniskt mogen branschen är och hur intresserade man är att testa något nytt. Vi får väl se. Det jag vet är att det finns ett behov av en sådan här produkt där ute.

Text : Emmy Ericsson
Foto: Mikael Hansson