sommarentreprenör_designverkstad_norrbyskär3.jpg
Så här kan en framtida gästhamn på Norrbyskär se ut, skissat av sommarentreprenörerna Pavel Rueda och Soledad Larrain.

Studentteam löser avancerade designuppdrag

2011-10-26

Sex företagsprojekt, sex studenter från Umeå universitet och sju veckor. Vad är det? Jo, Uminova Innovations sommarentreprenörer som under sommaren 2011 jobbade i tvärvetenskapliga team med att under sju veckor lösa designuppdrag för olika företag.

– Det var lättare att jobba än vid ett skarpt läge, men svårare än under vår utbildning, säger Pavel Rueda, mastersstudent i arkitektur från Moskva som tillsammans med sin studentkompis Soledad Larrain från Chile har testat att jobba som sommarentreprenör.

Sommarentreprenörerna Soledad Larrain & Pavel Rueda

Sex studenter blev utvalda att delta i Designverkstad, som drivs av Design Västerbotten i samarbete med Uminova Innovation. I gruppen ingick två arkitektstudenter, två industridesigners, en civilekonom och en interaktionsdesigner.

De jobbade med företagsprojekten i par men försökte hitta lösningarna tillsammans i grupp. Sex uppdrag genomfördes; ett motorpaket för Cranab, lokaloptimering för Umeå Folkets hus, framtidens Gula sidorna för 3L Media, en gästhamn på Norrbyskär för KFUM, en julmarknad för Umeå C och Bioresonator som utvecklat en ögontryckspenna.

Mycket kompromissande

– Vi brainstormade hela gruppen tillsammans kring varje projekt. Det var spännande för det visade sig att vi hade väldigt olika tankeprocesser. Det var viktigt att vara tydlig hela tiden, kompromissa och att dokumentera allt. Det svåraste var att få logistiken i projekten att fungera, säger Soledad Larrain som jobbade tillsammans med Pavel. De tog fram ett förslag på hur en julmarknad ska kunna se ut i centrala Umeå och en gästhamn på Norrbyskär.
– Våra uppdragsgivare var väldigt nöjda. Vi jobbade mycket med referensbilder för att hitta den rätta stämningen och känslan i projekten. Det var särskilt viktigt när vi jobbade med julmarknaden som uppdragsgivaren helst ville skulle vara mysig. Då gällde att försöka hitta något som gestaltade just den känslan. Vi tog fram en idé med små hus och mycket ljus.  Uppdragsgivarna blev väldigt nöjda. De kommer att försöka realisera våra idéer, det känns bra, säger Pavel Rueda som gärna skulle jobba som sommarentreprenör igen.
– Det var en mycket rolig erfarenhet, vi har lärt oss massor om teamworking, att kompromissa och att organisera. Det kommer att se fint ut i våra Cv:n och en utmärkt erfarenhet för våra framtida karriärer som arkitekt, säger Soledad Larrain.

Text och foto: Ingela Hjulfors Berg


 

Julmarknad Umeå C sommarentreprenörer

Gästhamn på Norrbyskär sommarentreprenör

Gästhamn på Norrbyskär sommarentreprenör