
Bygger smartare webb med REST
Folket hus, Umeå. Tidig måndag morgon. Ännu en pusselbit läggs för att höja kompetensen i it-Umeå. Framför Jim Webber bänkar sig ett drygt tjugotal mjukvaruutvecklare, webbdesigners och it-konsulter från olika it-företag. ”Ett sådant här besök får man bara inte missa”, viskar en av deltagarna och sätter sig skyndsamt för att följa den välmatade dagen.
När Jan Stenberg från
arrangören Knowit
inleder dagen understryker han det betydelsefulla i att Jim Webber besöker Umeå.
– Vi är stolta över att ha tagit upp Jim till Umeå för att tala om REST. Hans bok,
REST in practice, är redan en referens inom detta område, säger Jan Stenberg, som känner Jim Webber sedan tidigare och också är den som lyckats locka Webber till Umeå för en välfylld dag med praktisk kunskap om hur man bygger REST-baserade system med webben som plattform för att till fullo nyttja webben, http och REST-principerna.
Fått snabb spridning
REST har under de senaste åren vuxit fram som den dominerande modellen för design av webbaserade tjänster och är ett begrepp inom it-arkitektur som fått en snabb spridning inom systemutveckling. Förespråkarna för REST menar att det ger stora fördelar kring skalbarhet, feltolerans och säkerhet utan hårda beroenden och att det är ett bra sätt för att beskriva hur tjänster för maskin till maskin-kommunikation kan tillhandahållas (läs mer på Wikipedia).
Men även om det är begreppet REST som dagen handlar om börjar Jim Webber med en hyllning till webben, den plattform som de flesta numera tar för given.
– Vi är så familjära med webben att vi inte riktigt ser den. Det är en mogen plattform med 20 år på nacken, den har passerat sina tonårsperiod, och har blivit en del av vår vardag, säger Jim Webber och slår därmed an tonen för dagen – grunden för arbetet är webben.
– Webben är hunden, REST är svansen och det är inte svansen som viftar på hunden, säger Jim med ett skratt.
Nära öppen dialog
Jim Webber är utan tvekan en mycket framstående expert på distribuerade system för webben, men han rider inte på några höga hästar för det. Han håller gärna fram sitt första intryck av deltagarna som kompetenta utvecklare, och han är noggrann med att det under dagen ska vara en öppen dialog mellan honom och deltagarna. Lättsamt, med en tydlig här och nu-känsla, avbryter han sig själv hela tiden med skämt och roliga historier. ”Värst vad många skjortkragar här”, säger han och skrattar tillsammans med deltagarna om att han är den ende klädd i sliten t-shirt som signalerar geekig utvecklare.
– Jag vill med den här dagen få deltagarna att acceptera att webben är den bästa plattformen, förklarar Jim lite mer allvarligt i en av pauserna.
Utvärderar system för universiteten
Jim Webbers betydelse för utvecklingsprojekt i Umeå och Sverige är större än vad många anar. Ett exempel är det pågående utvecklingsarbetet med nya antagningssystemet till landets universitet och högskolor, Ladok 3, som Jim varit med och utvärderat.
Utvecklingen av Ladok 3 sker vid Umeå universitet av Enheten för IT-stöd och systemutveckling, ITS, och flera av utvecklarna därifrån hade sökt sig till seminariet för att få träffa Jim Webber.
– Det nya Ladok-systemet ska bli mer REST-liknande och därför är det extra intressant att lära sig mer, förklarar Jonas Eriksson, när han med några kollegor sitter ner vid ett kaffebord i förmiddagens paus.
Robert Bjuhr, utvecklare från Acino som för tillfället sitter på ITS, håller med.
– Ladok 3 har byggts för den här arkitekturen och Jim Webber har utvärderat systemet, därför är det mycket intressant för oss att träffa honom, menar Robert.
Intressant att få möta en av de största experterna inom REST, tycker från vänster Robert Bjuhr, Acino, Magnus Lindgren, Viktor Svensson och Jonas Eriksson, alla tre från ITS.