
Deras webb förstår hur du surfar
I början av hösten 2012 lanserades nya sociala spelsajten WCOB med ett helt nytt koncept från sajtens danska ägare som innebär att den som deltar inte behöver spela bort sina egna pengar. Istället använder man sajtens valuta Pax som, om det går bra, i slutändan kan lösas in till verkliga pengar. Som grund för sajten finns också ett starkt socialt inslag som innebär att spelarna kan utmana sina vänner för att se vem som tippar bäst på fotbollsmatcher och andra sporter.
Responsiv design
Men det är inte bara upplägget för spelsajten som är nytt, också tekniken bakom är ny. Sajten WCOB bygger på så kallad responsiv webbdesign, något som de tre utvecklarna inom Umeåföretaget
Sembly
gärna arbetar med.
Att bygga upp sajter utifrån responsiv design underlättar mycket när man vill att en sajt ska kunna anpassa sig till flera olika enheter och plattformar. Tekniken gör att sajten automatiskt ändrar sitt utseende utifrån den enhet som besökaren använder. Vare sig det är surfplattor, mobiler eller datorer så känner sajtens kod av på vilket sätt den bäst kan visas.
– Det är ett viktigt framsteg eftersom folk blir allt mer ständigt uppkopplade och surfar mobilt, säger John Bergvall, vd och en av grundarna till Sembly.
Lång erfarenhet
Sembly är ett mindre företag med tre anställda men tillsammans har de en lång erfarenhet inom webb- och systemutveckling med kunskap inom de flesta programmeringsspråken och teknikerna. För att hävda sig i konkurrensen vill man gärna utforskar nya tekniker och responsiv webbdesign är något man tror på inför framtiden.
– Responsiv design innebär att vi inte behöver ta fram flera olika versioner av sajten, menar John Bergvall.
– Sajterna anpassar sig automatiskt till mobila enheter som iPads eller mobiltelefoner, förklarar Mikael Brandt, designer och utvecklare som grundat Sembly tillsammans med John Bergvall.
Känner av enheten
Responsiv design innebär att när en besökare surfar in på sajten känner den bakomliggande koden av vilken enhet som besökaren använder. Automatiskt och direkt i realtid förändras då layouten så att den ska passa skärmens storlek vilket innebär att utvecklarna inte behöver bygga specialanpassade webbplatser för varje enhet. Genom CSS i HTML-koden ställer programmeraren helt enkelt in på vilket sätt som sajten ska visas i besökarens plattform.
Det hela bygger på en CSS3-funktion som kallas media queries vilket ger helt nya möjligheter för anpassning av sajten. Funktionen innebär att koden också känner av om någon håller sin mobil liggande eller stående. Den kan gömma eller ta fram innehåll beroende på enhetens storlek och i utseendet gå från exempelvis tre spalter till en för att bättre passa till mobilens mindre skärm.
– Som produktionsbolag kan vi erbjuda reklambyråer och it-företag vår spetskompetens inom utveckling och design för webbaserade lösningar riktade mot datorer och mobila enheter. Vi arbetar genom att antingen gå in och göra punktinsatser i projekt, ibland tillsammans med utvecklare eller grafiker hos uppdragsgivaren eller, som i fallet WCOB, själva driva projekt från start till leverans, säger John Bergvall, som gärna ser att man finner ännu fler kunder och partners i Umeå förutom de man i övrigt har nationellt och i Danmark.