
Drupalutvecklare samlas i norr
I Umeå är det universitetsbiblioteket som ligger bakom den största satsningen på Drupal. För att höja sin egen kompetens är bibliotekets webbutvecklare och de digitalt ansvarig mycket måna om att få träffa andra Drupalutvecklare för att lära mer och ta del av andras lösningar.
Större konferenser finns både nationellt och internationellt men för att också på hemmaplan kunna förkovra sig bjuder Drupal Norr in till regelbundna träffar i främst Umeå och Örnsköldsvik.
– Det är roligt att få höra andras perspektiv. Vi kan lära av varandra även om det är olika verksamheter och företag, förklarar Marika Lundqvist vid Digitala biblioteket på Umeå universitet.
Umeå universitetsbibliotek är med sina ca 110 anställda och omfattande verksamhet ett av Sveriges större forskningsbibliotek och en central strategisk resurs för all forskning och utbildning vid Umeå universitet. För webben finns ett behov av en mängd speciallösningar och det är just därför som man valt att bygga på Drupal.
– Drupal hanterar speciallösningar bra och det är flexibelt, säger David Södermark, webbutvecklare på Umeå universitetsbibliotek, som en förklaring till varför biblioteket valt att använda systemet.
Många webbplatser med Drupal
Drupal är skrivet i PHP och kan användas som fri programvara med öppen källkod. Vita husets hemsida, Bonnier, TV3, Nordiska museet, streamingtjänsten Bambuser, Swedish ICT där Interactive Institute ingår och spelutvecklingsbolaget Paradox använder alla Drupal som publiceringssystem. Enligt David Södermark och hans kollega Marika Lundqvist finns det ett starkt växande internationellt utvecklarcommunity kring systemet.
– Det växer verkligen och jag tycker att det har exploderat på senaste tiden. Det utvecklas nya funktionaliteter och underhålls väl, konstaterar David Södermark.
Drupal är ett verktyg för webbpublicering som bygger på öppen källkod. Det innebär att det är fritt att använda för alla och bygger på att många frivilliga krafter runt om i världen gemensamt utvecklar och förbättrar verktyget. Det innebär också att vid träffarna möts både de som arbetar inom offentlig verksamhet och inom företagsvärlden. Här finns inga uppdragna gränser utan den som har något att berätta får göra det och därigenom kan alla lära av varandra.