
Enklare bygga egen app
I början av sommaren samlades ett 15-tal medarbetare från Codemill till en workshop för att pröva ett nytt verktyg som ska göra det möjligt för vem som helst att bygga en egen app, även om man inte har kunskaper i programmering eller förstår vad en xml-fil eller ett API, Application Programming Interface, är.
Visuell programmering
Istället handlar det om en form av webbaserad visuell programmering där man väljer färdiga komponenter ur ett komponentbibliotek, kopplar samman dem med drag and drop-teknik och på så sätt bygger den tjänst man vill skapa. Med komponenterna går det enkelt att hämta information från Wikipedia, söka på Facebook eller hämta information från sensorer som har en uppkoppling mot internet.
Det nya verktyget har tagits fram inom det så kallade SATIN-projektet där CodeMill varit ett av flera deltagande it-företag. Under våren har det bland annat visats upp vid Mobile World Congress i Barcelona med 70 000 besökare och det finns nu även tillgängligt för alla att testa via den öppna webbsidan
SATINportal.
Styra kamera i helikopter
Under workshopen hos CodeMill delar deltagarna upp sig i flera mindre grupper för att testa verktyget. En intensiv verksamhet uppstår med test av hur de olika komponenterna kan användas. Vid ett av borden sitter Aron Lidgren och bygger en app som ska styra en kamera i en radiostyrd helikopter. Andra förslag på appar handlar om att göra det enklare att hitta lediga parkeringsplatser, läsa av termometrar eller andra sensorer.
– På det här sättet får fler möjlighet att se vilka projekt vi är med i. Men det är också ett sätt för oss att se om det kan finnas möjlighet att utveckla nya affärer med tekniken, förklarar Ingrid Westman, CodeMill.
– Dessutom innebär det så klart en kompetensutveckling för våra medarbetare, fortsätter Ingrid Westman.
Demokratiprojekt
Tanken med projektet är också att det ska bli lättare för fler att bygga appar kring öppna data som görs tillgängliga av myndigheter och kommuner.
– Jag ser det som ett demokratiprojekt att fler kan vara med och bygga appar. Det är samma som med webbsidor. Från början var man tvungen att kunna html-kodför att bygga dem. Nu kan vem som helst göra webbsidor med olika publiceringssystem, säger Anders Broberg, forskare vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, som varit med och byggt plattformen för SATIN-projektet.
SATIN-projektet finansieras via EU, Länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Luleå kommun. Övriga partners är Umeå kommun, Luleå tekniska universitet, Umeå universitet samt ett flertal it-företag som
Ericsson Research,
Telia Sonera,
BNearIT,
CodeMill,
Internit,
Senzebox och
Neava.
Pontus Enmark, Olov Wikberg och Victor Zamanian testar det nya app-verktyget från SATIN-projektet.
Aron Lidgren byggde en app för att hantera en kamera i den radiostyrda helikoptern. Jonas Sandberg följer jobbet.