
Enklare och snabbare med simuleringar
– Skogsmaskiner är en av de mest komplexa maskiner som tillverkas idag, konstaterar Martin Ärlestig, konstruktionschef på Komatsu Forest, när han talar på Skogens dag.
Seminariet är en del av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm och här möts maskintillverkare, skogsbolag, politiker, finansiärer och forskare för att samtala om framtiden för svensk skogsskötsel.
En viktig del av denna framtid är tillverkningen av nya skogsmaskiner. Under dagen får deltagarna ta del av hur simuleringsmetoder kommer att förbättra möjligheten att ta fram billigare och mer miljövänliga skogsmaskiner.
– Det är mycket viktigt för oss att hitta effektiva avverkningsmetoder eftersom konkurrensen är stor från andra länder, fortsätter Martin Ärlestig.
Minska markskador
Under Skogens dag berättade doktorand John Nordberg om arbetet med en konceptboggie som går under namnet Bigfoot. Företagen Komatsu Forest och Olofsfors är partners och Skogstekniska klustret är med och sammanför intresserade aktörer.
– Tanken med simuleringarna är att de ska vara till hjälp redan på prototypstadiet för att skapa maskiner som ger mindre markskador, berättar John Nordberg.
Nya områden
Men det handlar inte bara om skogsmaskiner. Simuleringar kommer att bli en mycket vanlig metod för att i framtiden ta fram nya produkter inom en mängd områden, berättar Martin Servin från UMIT.
Exemplen på vad simuleringar kan göra är många. Konstruera en modell av bakterier som innebär att verkan av ett nytt läkemedel kan testas innan det ens är tillverkat. Studera luftströmmar kring en bil som ännu inte är byggd. Följa dynamiken i finansiella it-system och se hur olika åtgärder påverkar handeln på aktiebörser.
Med hjälp av simuleringar kan tiden kortas från idé till färdig produkt. Det blir också lättare att på ett tidigt stadium göra förändringar i produkten. Vilket i sin tur sparar pengar eftersom ändringar är dyrare att göra sent i processen.
Ett verktyg för alla
Ett viktigt steg idag är att göra det möjligt för fler yrkesgrupper att arbeta med simuleringar.
– I UMIT samlar vi specialister för att ta fram simuleringsverktyg som ingenjörer kan arbeta direkt med. Men vi vill också göra verktygen tillgängliga för exempelvis designers, berättar Martin Servin.
Att forskarnas arbete är viktigt för skogsindustrin märktes tydligt under Skogens dag där intresset var stort för att höra mer.
Skogens dag arrangeras av Skogstekniska klustret, Länsstyrelsen i Västerbotten, Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet som en del av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm.