
Erik Elmroth ny professor forskar om IT i molnet
Med en bakgrund inom teknisk-vetenskapliga beräkningar och superdatorer är Erik Elmroths forskning inriktad mot utveckling av dynamisk och skalbar IT-infrastruktur för framtidens datacenter och storskaliga distribuerade miljöer. Behoven finns inom både näringsliv och akademi.
Målet är storskaliga virtuella datorresurser, som snabbt och automatiskt kan anpassa kapacitet och lokalitet efter förändrade behov och användningsmönster, som en vidareutveckling av gridd och molnberäkningar. Virtuella datorer i kombination med automatiska resurshanteringssystem ger elastiska datorsystem, där datorkapaciteten snabbt och automatiskt anpassas till aktuellt behov. Gridd-systemen bidrar till att göra resurser tillgängliga var de än är placerade.
Elastiska datorsystem är idealiska för snabbt växande företag och företag med stora variationer i behov av IT-kapacitet, som t.ex. en nyhetssajt vid viktiga nyhetshändelser eller en försäljningssajt i juletid. Griddsystemen är användbara för forskning med stora behov av IT-resurser (ofta kallat e-vetenskap) för att lösa allt svårare och mer komplexa problem.
Fakta om Erik Elmroth
Erik Elmroth föddes 1964 och växte upp i Nordingrå. Han avlade magisterexamen 1991 och doktorsexamen i datavetenskap 1995 vid Umeå universitet. Sedan dess har han varit forskarassistent och lektor samt prefekt vid institutionen för datavetenskap, koordinator vid superdatorcentret HPC2N, utnämnts till docent samt varit postdoktor vid Lawrence Berkeley Laboratory och gästforskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Elmroth är ledamot i Vetenskapsrådets Råd för Forskningsinfrastruktur, ordförande för dess beredningsgrupp för evetenskap samt ledamot i styrgruppen för en nationell forskarskola och den teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden. Han har varit huvudförfattare för internationella forskningsstrategier på uppdrag av Nordiska ministerrådet och utvärderat forskning för utländska forskningsråd. Han tilldelades SIAM Linear Algebra Prize 2000 för främsta vetenskapliga artikel inom området under en treårsperiod.