
Fixar interaktivt bord med smarta snusdosor
Det interaktiva bordet med en tryckkänslig skärm som bordsyta går lös på strax under 60 000 kronor. Inget som de blivande
civilingenjörerna i interaktion och design
direkt har råd med till vardags så visst är intresset på topp när studenterna redovisar vad de lärt sig på kursen i innovativa mobila tjänster och system.
Utgångspunkten som studenterna fick av programansvariga Håkan Gulliksson och Thomas Mejtoft var att utveckla en tjänst eller upplevelse som utgick från det interaktiva bordet, en mobiltelefon och en extern skärm.
Musikspelare för hemmafester
– Vi gjorde en musikspelare för hemmafester då många vill vara med och bestämma vilken musik som ska spelas. Så vi har tagit fram ett system som stoppar que jumping, berättar studenten Cristoffer Carlberg, och förklarar att que jumping i detta fall handlar om att folk på festen försöker få just sina låtar högst upp på spellistan.
Tillsammans utvecklade han ett mer säkert system för spellistor tillsammans med Robin Appelvik, Jonathan Jonsson och Ellinor Rönn. Till det interaktiva bordet kopplades en app som gör att festdeltagarna från sina mobiltelefoner kan välja låtar från Spotify, Vimeo eller Youtube. På bordets skärm dyker den gemensamma spellistan upp, en lista som kan hanteras med en handkontroll som kommunicerar via bordets interaktiva skärm med spellistan.
Handkontroll av snusdosor
Handkontrollen är i detta fall en prototyp av två tomma snusdosor, fyra fjädrar från bläckpennor och en tagg som är själva kommunikationsenheten. Cristoffer Carlberg påpekar att så här i startskedet är det naturligtvis ingen kontroll som kan gå till försäljning, men fullt användbar för att kunna visa funktioner som att välja låt och ändra volym. Det snitsiga med systemet är kanske främst att handkontrollen bara fungerar när en så kallad mastertagg också placeras på den interaktiva bordsytan, vilket gör att den som ansvarar för festens låtar kan ha full koll på vad som spelas.
(Artikeln fortsätter här nedanför…)
På glasskivan till det interaktiva bordet ligger en mastertagg som gör det möjligt att använda handkontrollen som i prototypen består av två snusdosor, fyra fjädrar från bläckpenor och en tagg. Studenterna visar prov på såväl påhittighet som teknisk kunskap.
Kommersiella möjligheter
Ett av målen med kursen var att kunna se vilka kommersiella möjligheter som den nya touch-tekniken kan ge och här kunde studenterna se att det krävs flera steg från en prototyp till ett system som kan nå konsumentleden.
– Ska man använda det här kommersiellt måste vi ha tillgång till andra API:er, menar Robin Appelvik. Inget som är omöjligt i och för sig även om den korta kurstiden den här gången satte sina begränsningar.
Allt mer vanliga bord
– Jag tror inte att det är så långt bort innan vi kommer att se bord som dessa med vettiga kommersiella applikationer, berättar Thomas Mejtoft, en av de programansvariga för utbildningen som också var på plats vid redovisningen av de olika förslag som studenternas tagit fram.
– Blir det volym på sådana här bord som kommer de snart att ligga under 10 000 kronor och då kommer vi att få se hur nya sociala miljöer kan växa fram kring denna interaktion, säger Håkan Gulliksson, också han programansvarig.
För studenterna på kursen verkar det inte vara något problem. De har redan fått smaka på tekniken och vet att de kan behärska den både i form av design och programmering.
Petter Gustafsson, Joel Långström, Mikael Wikner och Christina Svensson (saknas på bilden) ingick i en annan grupp som använt sig av en Kinect uppkopplad mot det interaktiva bordet.