
Framtidens arena ligger i Västerbotten
Syftet med idéverkstaden om idrott och motion var bland annat att hitta metoder för att attrahera ännu fler evenemang till Västerbotten och även exportera lösningar till resten av världen.
– Idrott är världens största populärkultur så det finns massor att göra på området. Att vi gör det i Västerbotten är bara logiskt eftersom vi är ett riktigt sportlän och dessutom har digital infrastruktur och vana av att jobba med den sen flera decennier, sa Jonas Nordin, på medarrangören Dohi Sweden.
Innovationsloopen
Idéverkstäderna utgör fyra fundament i det kontinuerliga utvecklings- och innovationsarbete som benämns Innovationsloopen och kulminerar i den stora kraftsamlingen Mötesplats Lycksele, i juni varje år.
Arrangörer var projektet Sportregion via Västerbottens Idrottsförbund tillsammans med Region Västerbotten och innovationsbyrån Dohi Sweden.
Idéverkstäderna handlar om öppen innovation, om co-creation öga mot öga tillsammans med människor med andra erfarenheter och professioner.
Den här gången samlades 35 personer på Stock, vid Campus Skellefteå. Smoothies, juice, frukt och kaffe, en designad ljudmiljö och Emma Pantze från Västerbottens Idrottsförbund välkomnade deltagarna vid 08.30 på morgonen.
En del i Mötesplats Lycksele
Nicklas Berglund från Dohi Sweden tog vid och tecknade en bakgrundsbild till workshopen, som en del i Mötesplats Lycksele och Innovationsloopen, och lämnade snart över till Tomas Agerberg, omvärldsanalytiker på Dohi Sweden, som adderade inspirerande exempel och trender kring den allra senaste tekniken.
Efter en timmes bakgrund, inspiration och fördjupad förklaring av uppdraget för dagen samlades grupperna tillsammans med var sin gruppledare, processledare från Idrottsförbundet och SISU. De olika grupperna genererade idéer på var sitt håll, med lite olika tekniker. Några av grupperna inledde brainstormningen med att arbeta enskilt under en första kvart. Många processledare har börjat anamma den idén – att växla mellan grupparbete och enskilt arbete i den kreativa processen.
Efter ett par timmars idéarbete väntade lunch och en återsamling med avstämning av hur processen flyter på i de olika grupperna.
Därefter jobbade teamen med att välja och selektera bland idéerna, och ge ett större fokus på den idé som föreföll starkast. Här använder sig grupperna av flera metoder för att koka fram vinnaren – en del röstar helt enkelt genom att ge de olika idéerna poäng för hur starka de är, andra resonerar sig fram till en idé genom att argumentera för och emot.
När klockan närmade sig 15.00 handlade jobbet enbart om att fila på den presentation som på bästa sätt ska sälja in lösningen till övriga deltagare. Det skedde likt på alla andra Idéverkstäder genom att varje grupp spelar in en pitchfilm där de presenterar fördelarna samt att de svarar på en rad givna frågor i en PowerPoint som även blir det presentationsmaterial de använder sig av och skickar vidare till Mötesplats Lycksele, där projekten tas vidare till att bli prototyper.
Fyra goda idéer
– Jag är glad och imponerad av det arbete vi gjort här idag. Vi har kommit upp med fyra väldigt olika idéer som alla känns genomförbara och nödvändiga att förverkliga, sa Niklas Bromark, länsidrottschef på Västerbottens idrottsförbund – medarrangör till Idéverkstaden men även engagerad deltagare i en av workshopens grupper.
De fyra idéer som valdes ut bland hundratals blev: Augmented Sports Coach, ReDiSha – Regional Digital Sport & Health Arena, AC-Sport och Västerbotten SoLoMo.
Vill du läsa mer om de här lösningarna och kika på gruppernas filmer – gå in på
www.motesplatslycksele.se
och klicka på fliken Idèverkstäder.
Arbetet i Innovationsloopen går nu vidare med sammanfattning och kommunikation av idéerna från Idéverkstad #3. Samtidigt förbereds Idéverkstad #4 – ett samarbete mellan Region Västerbotten, Dohi Sweden och Akademi Norr den här gången. Arbetsnamnet för dagen blir då ”Innovationer för morgondagens inland/landsbygd”. Platsen är Storuman, Hotell Toppen och datum 13:e maj.
När den är genomförd flyttas allt fokus mot Mötesplats Lycksele i juni, där alla goda idéer från vårens Idéverkstäder ska stråla samman och utvecklas under 48 timmars hårt arbete.
Bakgrund
Var: Stock, Campus Skellefteå
När: 29 april 2014
Vad: Idéverkstad #3 2014
Rubrik: Att skapa en attraktiv och hälsosam sport- och livsmiljö”
Varför: För att utveckla nya produkter och tjänster.
Arrangörer: Västerbottens Idrottsförbund, Dohi Sweden, Region Västerbotten.