Framtidens lärande lockar pedagoger
När konferensen
Framtidens lärande
anordnades av föreningen Datorn i utbildningen, 19 – 20 maj, stod deltagare från Umeå för flera av programpunkterna. Professor Simon Lindgren, Umeå universitetet, var inbjuden som inledande huvudtalare, it-pedagog Andreas Skog berättade om sociala medier i skolan, lärarna Mathias Olsson och Niclas Nabb från Sjöfruskolan i Umeå visade hur man arbetar med fysiklärverktyget Algodoo och Kenneth Bodin och Lucia Jonsson från
Umeåföretaget Algoryx
demonstrerade praktiskt hur
Algodoo
med avancerad simuleringsteknik kan förnya fysiklektioner.
Uppskattad inledning om nätkultur
Att döma av Twitterflödet från
Simon Lindgrens inledande föreläsning
blev det en mycket uppskattad start på konferensen. ”Jättekul att lyssna på Simon Lindgren”, skriver signaturen alice_cecilia. ”Intressant”, ”roligt”, ”vill höra mer” var några andra kommentarer bland twitterinläggen som syntes på de stora digitala skärmarna runt om i konferenslokalerna.
Simon Lindgren, Umeå universitet, intervjuas av Melina Nilsson-Nikopoulos från YBC-skolan.
Simon Lindgren är kulturforskare från Sociologiska institutionen vid Umeå universitet och hans inledande presentation tog avstamp från dagsaktuell forskning inom nätkultur och ungdomskultur. Uppenbarligen var det en mycket väl vald början som gav de samlade pedagogerna nya perspektiv på frågorna om framtidens lärande och datorer i utbildningen.
‐ Det finns en enorm potential i det engagemang och den energi som många människor går in med i datorspel, förklarade Simon Lindgren och menade att detta är något positivt som skolan kan använda sig av.
Positiv energi från nätet
Simon Lindgren uppmanade pedagogerna att hellre se till de lärandevinster skolan kan göra genom att ta till sig den positiva energin i nätkulturen än att stirra sig blinda på eventuella risker.
‐ En stor del av ungas lärande sker utanför skolan, det informella lärandet sker också digitalt på nätet. Det finns unga pirataktivister som skriver egen källlkod, det finns filmentusister som översätter undertexter till filmer, det finns en rad olika fankulturer som generar kulturellt innehåll. Det är deltagarkulturer som är viktiga lärandemiljöer, förklarade Simon Lindgren, som också varnade för att bara dela ut datorer på skolorna hur som helst utan att vara klar över innehåll, vägledning och pedagogiskt nytänkande som grund för lärandet.
Lära fysik på nytt sätt
Som ett praktiskt exempel på hur man kan arbeta med digitala verktyg i skolan höll lärare och elever från Sjöfruskolan i Umeå i en workshop om fysiklärverktyget Algodoo. Lärarna Mathias Olsson och Niclas Nabb berättade om hur man tillsammans med eleverna undersöker fysikaliska begrepp som friktion, moment och tyngpunkt genom att göra digitala simuleringar med stöd av Algodoo.
‐ Eleverna har haft programmet hemma och lärt sig snabbt. Att sälja in det här till eleverna gick på en sekund, berättade Mathias Olsson.
Mathias Olsson och Niclas Nabb, lärare från Sjöfruskolan, berättade om hur de arbetat med Algodoo i fysikundervisningen.
"Fysik är ju kul"
Att det var en workshop som intresserade konferensens deltagare syntes på Twitter. Signaturen sjolundskan skrev innan workshopen: ”Nu blir det fysik, algodoo. Något nytt för mig. Fysik är inte min grej riktigt, men jag kanske ändrar mig nu”.
Och ändrade sig gjorde sjolundskan uppenbarligen för efteråt skrev hon på Twitter: ”Fysik är ju kul….iaf i algodoo!”.