
Ger bort sin bok på nätet
Som kommunikationsstrateg får Petra Liuski allt fler frågor från enskilda och företag som undrar hur de ska hantera Facebook, vad som är smart att göra och inte. Våren 2012 tog Petra därför kontakt med Nina Jansdotter, som föreläser mycket och skrivit flera böcker om sociala medier, och föreslog att de skulle skriva en bok tillsammans om grunderna för Facebook.
Gratis att ladda ner
Nina gillade idén och efter några månaders intensivt arbete med intervjuer och att skriva texter publicerades boken
Facebooka smartare
på internet. Där finns den nu, gratis att ladda ner för alla. Däremot finns den inte som tryckt bok. Ett lyckat grepp, tycker Petra Liuski, där hon sitter på sitt kontor hos inkubatorn Uminova Innovation i Umeå.
– Första två dagarna var det 1 500 som gick in och öppnade boken, berättar Petra Liuski. Och nu efter sommaren är det omkring 4 000 som hittat fram till den.
Men inte nog med det. Nyligen gjorde
tidningen Metro en stor intervju
med Petra Liuski och Nina Jansdotter och i samband med det lade tidningen ut en länk till en pdf-version av Facebooka smartare. Hur många som hämtat den vet inte Petra, men utifrån de reaktioner som hon får verkar genomslaget vara mycket stort.
Inkomster på sikt
Men inkomsterna då? Eftersom alla versioner av boken är gratis så kommer det inte in några pengar från den. Vilket betyder ingen lön för mödan de lagt ner under några månader i våras. Hur går det ihop?
Att dela med sig är en grund för internet, menar Petra, men hon räknar också med att på lång sikt kommer e-boken att ge inkomster, även om det inte sker genom att läsarna betalar direkt för sina exemplar.
– Vi tror att boken kommer att ge oss fler uppdrag i form av föreläsningar och kurser. Den gör att vi får ett starkare varumärke när vi syns med något som är bra, säger Petra, som på så sätt räknar med att få betalt för arbetet hon gjorde i våras.
Ny bok om lagar och regler på internet
Nu väntar redan nästa utmaning. I höst kommer Petra att skriva en bok tillsammans med en jurist om de skyldigheter och rättigheter som arbetsgivare och anställda har kring sociala medier.
– Många är oroliga och undrar hur de ska använda sociala medier, förklarar Petra Liuski.
Men denna gång väljer hon en annan affärsmodell. E-boken om lagar och regler inom sociala medier kommer att kosta, fast hur mycket är ännu inte bestämt.
– Här handlar det om djupare kunskap. Vi jobbar mer djupgående kring fall och case, säger Petra som en förklaring till varför man denna gång kommer att ta betalt för e-boken. Kanske kommer det då också att tryckas ett utbildningsmaterial, det beror på hur stort intresset blir.
Men att publicera sig genom traditionella förlag lockar inte. Det tar för lång tid, menar Petra, som gärna jobbar med snabba puckar för att hinna fånga trenderna inom sociala medier.
Nästa projekt
Projektet bortom e-boken om lagar kring sociala medier har hon ännu inte planerat. Det hon vet är att hon ska föda barn i början av 2013 och möjligen lockas hon av att göra något kring barnafödande och sociala medier. Hur affärsmodellen kring det projektet kommer att se ut har hon dock ännu inte hunnit fundera på. Det löser sig, tror hon. Petra jobbar gärna med hög fart, och räds inte för att testa nya sätt att hitta finanisering för sina projekt om vår tids nya vägar för kommunikation.