
Hackathon lockade med problemlösning
När helgens hackathon hölls i CodeMills lokaler bubblade det av idéer hos det tjugotal deltagare, de flesta studenter, som lockats av att träffa andra för att programmera fram sitt hobbyprojekt.
– Det här är roligt för oss som gillar programmering och här får vi en chans att bygga på något nytt projekt, förklarar Andreas Jakobsson från CodeMill.
Förutom att själv programmera var Andreas också dagens husvärd med ansvar för mat och grillning. En nog så viktig uppgift eftersom gemenskapen med andra under ett hackathon är en av de bärande bitarna. För visst skulle vara och en kunna sitta hemma vid sin egen dator. Men att träffas är så mycket roligare, tycker Andreas och gör sig till tolk för de övriga.
Stor spännvidd
Vad var det då för idéer som deltagarna möttes runt under helgen? Spännvidden var stor och många av lösningarna handlade om att göra vardagen enklare, som dessa tre exempel:
Tänk dig att du kommer hem om kvällen när det är helt mörkt i din bostad. Men istället för att leta efter lampknappen på väggen tar du upp din mobil och tänder ljuset med en app.
Eller har du retat dig på att sajter vill att du loggar in med ditt konto från Facebook eller Twitter? Då kanske du vill pröva en ny inloggningstjänst som är frikopplad från sociala nätverk.
Kanske vill du kunna dela in Spotify-låtar på ett nytt sätt? Då kan labels, kategorier, vara ett sätt att ordna din musik.
Viktigt nätverkande
– Att träffas så här ger oss på CodeMill en bra kontakt med studenter, det är ett viktigt nätverkande då vi kan få lära känna de som har ett intresse för att lära sig hantverket, fortsätter Andreas som tillsammans med Mikael Svensson och Victor Zamanian ägnade lördagens hackathon åt att bygga en app som ska styra ljuset hemma.
Ett hackathon kan ofta vara utformad som en tävling med priser för bästa applikation, webbtjänst eller design och visualisering. Men helgens hackathon i Umeå var mer av en rolig träffpunkt än en tävling.
– Vi diskuterade om vi skulle ha en tävling men vi tyckte att det räckte med att de som är med får hacka på något eget, säger Mikael Wikner, som går fjärde året på civilingenjörsprogrammet för interaktion och design vid Umeå Universitet.
Vid ett av borden hade Emil Sjölander placerat sig med sin dator.
– Jag är med och bygger en inloggningstjänst som kan fungera utan att vara kopplat till sociala nätverk som Facebook, berättar Emil, som studerar interaktionsdesign vid Umeå universitet.
De projekt som utvecklas under ett hackathon bygger ofta på någon teknisk applikation. Ofta är det själva problemlösningen och möjligheten att få lära sig något nytt som lockar. Men för några kan resultatet av ett hackathon också vara första steget till en affärsidé som senare kan växa och ta fart i ett bolag.
Många olika tekniker
De projekt som deltagarna arbetade med under helgens hackathon hade en bred spännvidd. Här nedan är en beskrivning över några av projekten.
Projekt: Cloud Entity
Beskrivning: En autentiseringstjänst som gör det möjligt att logga in på sajter utan att behöva koppla till ett konto på Facebook, Twitter eller andra sociala nätverk.
Teknik: Go Programming Language, HTML, CSS, OAuth 2.0.
Projekt: Mathdecoder
Beskrivning: Låter användaren mata in handskrivna matematiska ekvationer, tolkar dem och plottar ekvationen i en graf. Allt görs "on the fly".
Teknik: Wolfram Alpha, MyScript Web Services, CORS för cross domain ajax, HTML, CSS, Javascript.
Projekt: En app för att tända lampor
Beskrivning: En webbapp som låter användaren styra belysning i hemmet.
Teknik: SensoTouch, Django, Telldus Tellstick.
Projekt: Vennapp
Beskrivning: Låter användaren jämföra sina egna playlists på Spotify med en väns för att hitta gemensamma musikintressen.
Teknik: HTML, CSS, Javascript, Spotify API.
Projekt: Tagliatelle
Beskrivning: Ett sätt att organisera musik istället för att använda playlists.
Teknik: HTML, CSS, Javascript, Spotify preview API.
Elin Sjöström och Björn Löfvendahl löser problem på hackathon.
Arvid Bräne hittade sig en egen kodplats på saccosäckar vid fönstret.