Henrik Nordström lämnar Vizrt för Dohi Sweden
Uppdraget är att anpassa det rörliga massmediet vi brukade kalla television till nutidens beteendemönster och önskemål, hos tittare och marknad. Behoven är universella. Möjligheterna obegränsade.
– Jag trivs med nybyggarandan på Dohi Sweden och tror enormt mycket på personerna som jobbar här och bolagets inriktning, säger Henrik.
Henrik Nordström har i styvt tio år digitaliserat världens broadcastbolag med Ardendo och Vizrt – och därmed lagt en grund för en revolution som bara börjat. Med infrastrukturen på plats förflyttas nu fokus till de aktörer som skapar de upplevelser som ersätter tablå-teve.
I höst byter därför Henrik arbetsplats. Han är headhuntad till Dohi Sweden, som de senaste åren stått bakom en rad kommunikations-innovationer, t ex augmented reality-lösningen Table Drum, LivePoll, Tipsa! och Ad Gateway.
Bra idéer når världen
Född norr om Ö-vik och utbildad på Datavetenskap vid Umeå universitet flyttade Henrik till Stockholm 2003 för en tjänst hos svenska Ardendo. Ardendo, bolaget som byggde SVT:s moderna mediahanteringssystem och bröt ny mark inom broadcast-branschen genom att digitalisera arkiv och arbetsflöden.
2001 driftsattes den första versionen, tre dagar före 11 september – en historisk händelse som snabbt hjälpte till att sprida ordet om att den statliga, svenska televisionen hade ett unikt bandlöst arbetsflöde. Världens broadcastbolag vallfärdade till SVT för studiebesök och Ardendos lösning började säljas över hela världen.
2006 blir sen Ardendo uppköpta av norska Vizrt, som tidigare varit mest kända för den visuella livegrafik de levererar till världens tevekanaler, 2008 kliver gamla Ardendo-ledningen av och Henrik får det globala försäljningsansvaret för den del av organisationen som tidigare var Ardendo.
En nyckelspelare
Henrik var en av nyckelpersonerna i den regionalisering som organisationen initierade 2010, genom att fördela ut säljansvaret på bolagets fyra huvudmarknader – Nord- och Sydamerika, Norra Europa, Södra Europa och Asien, och vägledde kontoren i Bangkok, Sidney, New York och Österrike till att bli självständiga enheter.
– Jag hade ett globalt kommersiellt ansvar, och under mina fyra år lyckades vi höja omsättningen från 16 till 22 miljoner dollar per år för produktområdetMedia Asset Management.
Henrik är nu i bolagets absoluta topp, med en kille mellan honom själv och koncernens VD.
– Vi var 11 personer på Ardendo när jag började där och nu var vi 150 i en organisation på 600. Det var en fantastisk period, men det kändes litegrann som att jag var klar och att det var dags att gå vidare till ett nytt äventyr.
Nyfiken på Dohi Sweden
Ungefär samtidigt får Henrik, via tidigare kolleger höra talas om Dohi Sweden. En David fortfarande i jämförelse med stora Vizrt, men med allt spännande framför sig.
– Jag blev nyfiken på bolaget, och var faktiskt lite avundsjuk på den resa de påbörjat… den tillvaron kändes mycket lockande igen, måste jag säga.
Utan att Henrik känner till det är intresset sedan länge ömsesidigt. Dohi Swedens VD, Emanuel Dohi, har fått korn på Henrik – en framgångsrik norrlänning med bakgrund på samma utbildning vid Umeå universitet som Emanuel själv. Hösten 2012 träffas de för första gången.
– Vi kom bra överens redan under första mötet. Vi tänker likadant och har samma grundsyn på hur man leder ett företag och utvecklar verksamheten. Sen är jag ju en kille som gillar innovativa, tekniska lösningar och det Dohi Sweden gör är verkligen coolt och har en edge som jag har saknat.
Rätt content vid rätt tillfälle – till rätt individ
Dohi Swedens digitala spetskompetenser ska nu kombineras med Henriks erfarenheter och internationella kontaktnät. Infrastrukturen finns och framtiden handlar om att utveckla tjänster och leverera information och upplevelser.
– Broadcasters idag riskerar att fastna, organisatoriskt och praktiskt, i ett tablådrivet sätt att tänka trots att marknaden obönhörligen går mot en on-demand-tillvaro, säger Henrik.
De nya upplevelserna kan vara en second screen i det digitala vardagsrummet, men rörlig bild kan även vara kontextmedveten ute i vardagen. Det här beteendet håller snabbt på att förändra behoven hos alla broadcasters, som vill erbjuda sitt material i alla kanaler för att inte förlora det förhållandet de har till sina tittare.
Framtidens tevtittande
– Framtidens tevetittande handlar om interaktivitet och uppgiften är att snabbt och enkelt erbjuda rätt innehåll till rätt användare, via rätt kanal och på rätt sätt – alla målgrupper har olika tekniska trösklar som man måste vara medveten om. Det finns en enorm efterfrågan efter lösningar av det här slaget internationellt, säger Henrik.
Och det är egentligen inte ens tal om ”tevetittare” längre, utan om material som ska förmedlas till läsare, lyssnare och tittare – via en plattform som erbjuder transmedia, ett smörgåsbord med alla typer av media.
– Det är en stor anledning till att jag väljer Dohi, vad som gör dem till ett så intressant företag, att de befinner sig i knytpunkten i mitten av all information som ska förmedlas och att de har alla ingredienser. De har det tekniska kunnandet, designen, förmågan att ta produkter ut på marknaden och framförallt nyfikenheten för att hela tiden lära sig mer och utvecklas.
Henrik Nordström kliver in i Dohi Swedens organisation för att leda verksamheten på bolagets Stockholmskontor.