
Het it-marknad ger behov av fler medarbetare
Det går bra för många it-företag i Umeå. Kunderna strömmar till och orderboken är full. Men den positiva trenden har en baksida. Blir tillväxten för stark tvingas företag säga nej till uppdrag, helt enkelt för att de anställda inte hinner med.
Umeås it-marknad har under de senaste åren vuxit starkt. Enligt en
kartläggning som initierades av Umeå kommun
och genomfördes i samarbete med Grufman & Reje hösten 2013, är ”tillväxten enorm” i regionen.
En av Sveriges starkaste
Utredningen visar att Umeå positionerar sig som en av Sveriges starkaste it-städer med en tillväxt som få andra kommuner kan matcha. På sju år (2006-2011) har antalet anställda inom Umeås it-företag ökat med 83 procent, 80 nya aktiebolag har startats medan förädlingsvärdet och omsättningen mer än fördubblats. Totalt sysselsätter branschen idag omkring 1 700 personer, en ökning med närmare 800 personer under perioden.
Men en stark tillväxt innebär också ett ständigt behov av fler medarbetare, något som kan vara nog så svårt att finna. Att it-marknaden är het märks på InfoTech Umeås avdelning
Jobbsök. Ålö söker it-strateg, Limes Audio utvecklare och utvecklingschef, CGI behöver Business Intelligence-konsulter, Boliden Mineral söker systemintegratör och Region Västerbotten söker e-samordnare till projektet eVästerbotten.
Ständigt ögonen öppna
Ett exempel på företag som annonserar efter nya medarbetare är
UDK, ett av Umeås konsultbolag, med ett sextiotal anställda. Bengt Wass, konsultchef med personalansvar för ett trettiotal av de anställda, har ständigt ögonen uppe efter nytt folk.
– Vi söker projektledare, it-arkitekter och systemutvecklare, både till Umeå och Göteborg, berättar Bengt Wass.
Läget i Göteborg är något bättre än Umeå, menar han och konstaterar att i Umeå verkar fler jobba kvar längre hos sina arbetsgivare, vilket gör det svårare att rekrytera nya.
– Det är på gott och ont. Det är ju samtidigt en trygghet för kunden att få arbeta med samma konsult länge.
Många kanaler
För att hitta nya medarbetare använder sig UDK av många olika kanaler, som exempelvis Jobbsök på InfoTech Umeå. Men UDK prövar just nu också Linkedin där det går att rikta annonserna till olika grupper för att få bättre utfall.
– Bästa utfallet genom åren har varit via rekryteringstjänster och bemanningsföretag. Men sedan beror det vilken nivå vi söker, vi är ute efter seniora konsulter och de är ofta passiva jobbsökare och svåra att få tag på. De måste i vissa fall headhuntas till bolaget.
– Vi vill ju vara delaktig i att sätta Umeå på it-kartan så en möjlighet är hemvändarna, de som vill flytta tillbaka till Umeå. Vi kan locka med närheten, att man kan sätta sig på cykeln och ha närhet till allt, det är enkelt för ungarna att ta sig till skolan själv, säger Bengt Wass, som trots allt är förhoppningsfull om att hitta fler kompetenta medarbetare. För jobb finns, det intygar han.