
Interaktion och IT är framtiden för Johanna
Hur har du utvecklats av att studera vid
civilingenjörprogrammet i interaktion och design?
– Innan jag började på interaktionsdesign arbetade jag med att montera hytter på Volvo,
det var nog där som mitt teknikintresse startade. Läste basåret på civilingenjörsutbildningen och tyckte interaktion och design passade mig bäst eftersom jag alltid har varit intresserad av design och är ganska kreativ. Däremot hade jag inte mycket erfarenhet av datorteknik och hade aldrig programmerat och kände att jag behövde bli bättre på det.
Skulle du rekommendera andra att gå ID-programmet?
– Absolut, jag tycker utbildningen är väldigt bred och jättebra. Vi har läst programmering, matte plus att vi har inslag av psykologi och design. Det är väldigt kul och genom alla årskullar ser man att det är väldigt bra gemenskap. Alla känner och hjälper varandra. Sedan tror jag rent arbetsmarknadsmässigt att det vi läser nu är precis rätt i tiden. Det är mycket som händer med tekniken över huvud taget.
Vad är användarvänlighet? Kan du ge exempel på vad det är?
– Det är när man sätter människan i fokus och försöker göra något som underlättar för användaren. Användarvänlighet för mig är när man har gjort något så bra att man inte upplever att man är i kontakt med den digitala delen. Till exempel att skapa en hemsida eller ett system som är så intuitivt att användaren inte behöver läsa en manual eller instruktion för att förstå hur han eller hon ska interagera med den.
Vad är interaktionsdesign?
– Det handlar om samspelet mellan dator och människa. Det är hur en människa kommunicerar och får feedback tillbaka från någonting annat till exempel genom att någon trycker på en hissknapp och hissen kommer och dörrarna öppnas.
Hur kan man sammanbinda interaktionsdesign och användarvänlighet?
– Oj, de går ju hand i hand, tycker jag. Om jag till exempel skulle försöka titta på hur en människa gör när de interagerar med ett system så kan jag försöka kartlägga hur de tänker och agerar. Så kan jag kanske utifrån det göra ett gränssnitt som är användarvänligt. Med ett användarvänligt gränssnitt behöver man inte leta sida efter sida eller skriva in fel sökord på internet. Om man istället utgår ifrån människors naturliga sätt att tänka och agera och på så vis försöker anpassa sidan kan man genom det minska antalet fel som görs och få nöjdare användare.