Internationell accelerator ska ta världen till Umeå
Mötesplatser är avgörande för idéutbyten och utveckling. En kontaktyta som Umeå kommun, Umeå universitet och InfoTech Umeå sätter upp varje år är Umeå på Strand. Då reser it-bolag från Umeå ner till Stockholm för att presentera sig och locka kompetenta människor hemåt eller till Umeå för första gången.
En som gjorde den resan efter årets evenemang är Jonas Nordin, som handplockades av Linus Mähler under kvällen och värvades hem igen av den digitala byrån
Dohi Sweden.
Jonas Nordin är uppvuxen i Bodbyn utanför Umeå, och vet därför hur man fäller en älg och överlever i naturen, men han har även en hel del erfarenhet av storstadsdjungeln och konkurrensen där, om uppmärksamhet och kapital.
Internationell accelerator
Jonas var med och byggde upp gruppi.se – i ett tidigt stadium, med ansvar för norra Sverige, och även pitchat och vunnit Tillväxtjakten 2012 med Shapy.se – streamade träningspass över nätet. De kunskaperna ska han nu använda för att utveckla Dohi Swedens co working-yta Studion till en internationell accelerator.
Och även om det har sagts otaliga gånger redan, att världen är mindre nu och att den geografiska platsen inte är lika viktig längre, i betydelsen var i världen den ligger. Själva miljön får dock aldrig underskattas.
– Och när man pratar miljö pratar jag gärna mentalitet och atmosfär – inte inredning eller läge. Det är människorna som är viktigast, säger Jonas.
HM:s vd Stefan Persson tittar förbi
Själv har han suttit på acceleratorn Labbet på Handels, en småtrist lokal som bland andra födde betallösningsbolaget Klarna. Det var avskalat och stereotypt inrett, men ändå inspirerande. Efter det skapade Jonas och gänget på Gruppi ett inhouse-kluster, tillsammans med andra före detta labb-företag från Handels, i lokaler som Aktiespararna hyrde ut. Och trots att den lokalen blev utsedd till Stockholms näst fulaste kontor, lyckades såväl företagen som kreativiteten frodas där.
– När vi satt på Labbet kunde till exempel HM:s vd Stefan Persson titta förbi, och då var det svårt att inte känna att man satt på rätt ställe. Dessutom upplevde man lätt att de andra var ännu ambitiösare… bättre än en själv, och sånt är viktigt, det triggar en.
Visa framgång
Men hur attraherar man då dem, ”de rätta människorna”?
– Det finns väl inga egentliga hemligheter. Man måste bygga sitt nätverk och framförallt – visa upp framgångsexempel. Ingenting är lika attraktivt som framgång. Genom den skaffar man sig ett namn, och ett rykte om sig att vara en katalysator.
Därför är det viktigt att de som sitter på till exempel Studion ska vara entreprenörer snarare än egenföretagare. Skillnaden beskriver Jonas så här:
– En entreprenör vill skapa någonting. En egenföretagare vill främst försörja sig, och det är inget fel i det, men vi letar efter de som verkligen har en vision, som brinner för vad de gör.
Internationella kontakter
Jonas har anslutit till den avdelning av Dohi Sweden som heter Society – de som allra tydligast har i uppdrag att förverkliga bolagets paroll, ”att ta världen till Umeå”.
Studion är en viktig del av det och ska vara ett självklart val för duktiga entreprenörer i Norrland inom de kreativa näringarna. Men; nätverket ska också utvecklas, utvidgas.
Ett steg i den riktningen togs i samband med Jonas resa till Berlin och Paris i höst, där han besökte och knöt kontakter med start up-scenerna därnere. Det var lärorikt, och inspirerande.
– Det jag främst tar med mig är att vi ligger bra till, förvånansvärt bra nästan. Start up-scenen i Berlin till exempel är inte så stor och så långt före oss som man kan tro. Skillnaden mellan Stockholm, Berlin, Paris och oss är inte avskräckande.
Mottagandet därnere, berättar Jonas, var också mycket positivt.
– Ja, vi upplevde de vi träffade som mycket välkomnande till svenskar, att de gärna vill hitta samarbetsformer. Och vi har ju faktiskt några svårslagna fördelar. En fjärdedel av umeborna är studenter, vi har ljuset, miljön och naturen, ett förstklassigt kommunikationsnät och decennier av vana att arbeta i det.