
It-forskare startar innovationslabb
Det nya avknoppningsbolaget,
Remus Technologies, kommer att drivas som ett innovationslabb som arbetar med att utveckla och kommersialisera innovativa idéer, forskningsresultat och teknikprototyper inom it-området.
– Vår grundläggande målsättning är att fånga upp och förädla idéer, forskningsresultat och teknikprototyper inom it-området. Syftet är att utveckla dessa till kommersiella produkter och tjänster, säger Henrik Wimelius, vd och en av grundarna till bolaget.
Remus Technologies kommer främst att arbeta med forskare och studenter som har behov av att snabbt och effektivt vidareutveckla spännande idéer och forskningsresultat till skarpa bolag, produkter och tjänster.
Det nybildade innovationslabbet erbjuder ledande kompetens och riskkapital och har en tydlig akademisk anknytning i form av delägande och aktiva forskare inom it-området. Deltagande forskare är professor Mikael Wiberg, professor Jonny Holmström samt universitetslektor Henrik Wimelius.
Bolaget bygger på den starka forskning som grundarna har bedrivit vid Umeå universitet.
– Det dyker kontinuerligt upp starka idéer, innovationer och forskningsresultat med god potential för kommersialisering. Vi ser dock ofta att många forskningsresultat och idéer inte tas vidare till marknad. Vi strävar därför att genom vårt innovationslabb arbeta vidare med dessa idéer, säger Henrik Wimelius.
Utlysning för studenter
Remus Technologies rivstartar genom att under perioden 31 mars – 20 maj 2014 hålla en första öppen utlysning för studenter vid Umeå universitet med kreativa idéer inom it-området. Utlysningen ger studenterna möjlighet att lyfta fram projektidéer eller teknikprototyper för att i konkurrens tävla om innovationsstöd från Remus Technologies. Innovationsstödet består av ett grundstöd under tre månader omfattande 20 000 kronor per månad för att vidareutveckla idén eller prototypen.
Affärsmässig utvärdering genomförs av bolagets affärsråd bestående av Krister Olsson, Peter Kopelman, Derny Häggström, Lars Stenlund och Göran Sandberg. Under tiden ges även tillgång till kompetens och bollplank i form av forskare och affärsutvecklare vid Remus Technologies.
Satsningen omfattar även möjlighet till en fortsättning i form av ett riskkapitalfinansierat utvecklingsprojekt som kan uppgå till mellan en och tre miljoner kronor.
För mer information:
Kontakta
Henrik Wimelius, vd för Remus Technologies.