
It och lärande utvecklar skolan
Liksom tidigare år är det MediaCenter vid Region Västerbotten som är arrangör för den gemensamma resan med syfte att inspirera och höja kunskapen i länet kring it och lärande. En av veteranerna på mässan är MediaCenters Andreas Skog som här berättar för InfoTech Umeå om årets resa som anordnades 29 januari till 2 februari.
Hur många är ni i år?
Andreas Skog:
MediaCenter ordnar för femte året i rad en utbildningsresa till London och BETT-mässan. Med på resan finns 50 deltagare från Västerbotten, men också från Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. BETT-mässan har detta år flyttat ut till större lokaler i Excel i östra London vilket skapat helt nya förutsättningar till föreläsningar, erfarenhetsutbyte och workshops parallellt med själva mässan.
Umeå universitet är representerade på mässan genom en delegation från Informatik som deltar i konferensspåret ”ICT in higher education” och en delegation från Tillämpad Utbildningsvetenskap, Interaktiva Medier och Lärande, med professor Isa Jahnke som fick summera ett stort skandinaviskt seminarium med 400 deltagare genom att föreläsa om ”Digital didactics – the future of education” utifrån sin forskning om iPad som lärverktyg i skolan.
Vad är särskilt intressant detta år?
Andreas Skog:
De nya möjligheterna att ta del av idéer som det nya mässformatet ger. Det är alltid intressant att ta del av andras erfarenheter, det är det som sätter igång tankarna och ger nya idéer till hur vi kan göra det i Västerbotten. Sedan är det stort att få lyssna till både Stephen Heppell och Sir Ken Robinson som är två internationella förgrundsfigurer när det gäller IT och lärande.
Vad tar ni med er som erfarenhet från BETT?
Andreas Skog:
It och lärande i skolan handlar om skolutveckling, inte teknikutveckling. Ett visionärt ledarskap är essentiellt, ledarna behöver skapa utrymme för skolutveckling, ha tillit till sin personal och lyssna på eleverna. Vi i Skandinavien och Sverige har alla förutsättningar att tänka nytt. Genom att låta eleverna vara med och styra lärandet kan vi på nytt locka fram den kreativitet som finns inbyggt i varje ung människa.