
Jobben i fokus för studenter och företag på Uniaden
– Just nu är det bara en monter som inte kommit upp men annars är allt under kontroll, säger Marcus Berggren, projektledare för Uniaden, Umeås största arbetsmarknadsmässa, när det fortfarande är tidig förmiddag på Universum vid Umeå universitet.
Under morgonen har ett hundratal företag gjort sig beredda på att möta flera tusen studenter som vill veta mer om arbetsmarknad och examensjobb.
Själv har Marcus Berggren tagit studieuppehåll i nästan ett år från programmet Digital medieproduktion för att som projektledare föra Umeå universitets största arbetsmarknadsmässa i hamn.
Arbetet innan har varit intensivt för hela projektgruppen men med alla funktionärer och frivilliga koordinatorer på plats kan Marcus konstatera att allt löper som planerat.
Marcus Berggren har tagit ledigt från studierna på Digital medieproduktion för att vara projektledare för Uniaden, Umeå universitets stora arbetsmarknadsdag.
I flera av företagsmontrarna står tidigare studenter från Umeå universitet. I Capgeminis monter finns exempelvis Emelie Brorsson som idag är trainee och deltar i företagets så kallade graduate program.
– Jag trivs jättebra och BIT-programmet var perfekt för det här jobbet, säger Emelie Brorsson.
BIT-programmet som Emelie berättar om är en förkortning för Beteendevetarprogrammet med inriktning mot IT-miljöer och med en blandning av pedagogik, psykologi och beteendevetenskap med koppling till it-frågor ger den bra bas att stå på, konstaterar Emelie. Att stå i montern och möta dagens studenter är något som hon uppskattar mycket.
Emelie Brorsson återvänder till Umeå universitet, nu som anställd på Capgemini, efter studier vid Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer.
I Cinnobers monter finns Emma Rosendal. Hon jobbar med HR- och personalfrågor inom Cinnober sedan 2010. Först med placeringen i Stockholm men under slutet av 2013 flyttade hon upp med sin man till Umeå.
– När vi öppnade i Umeå behövdes en till HR-tjänst med placering här uppe och den fick jag, berättar Emma Rosendal som också kan berätta att Cinnober gått in som huvudsponsor för Uniaden, något som företaget också var förra året.
Att Cinnober tog över ett kontor med avancerade utvecklare i Umeå var perfekt för Emma eftersom hon därmed fick möjlighet att återvända hem till Umeå. Här har hon också utbildat sig till personalvetare, en utbildning som hon avverkade på ett och ett halvt år istället för tre.
Emma Rosendal arbetar med HR- och personalfrågor på Cinnober i Umeå. Hon menar att studenterna känner till Cinnober mycket mer idag än förra året. Marknadsföringen har gått bra, säger hon.
Bland företagen på plats finns även mindre nystartade. Ett av dem är Personalexperten som tagit fram verktyget MyNeeds och fått starthjälp av inkubatorn Uminova Innovation.
– Vi har tagit fram ett forskningsbaserat verktyg för att få personalen att trivas på arbetsplatsen och stanna kvar, berättar grundaren Desiree Rova.
Att finnas med på Uniaden är viktigt, tycker Desiree, och det redan nu när Personalexperten ännu håller på att växa. Det är bra att synas som arbetsgivare och ha en nära relation med studenterna och universitetet, konstaterar hon.
– Nu siktar vi också på en internationell marknad med vårt verktyg, berättar Desiree, som för övrigt nyligen fick 300 000 kronor som stöd från Vinnova genom utlysningen VINN NU.
Desirée Rova är grundare av Personalexperten och siktar på global lansering av sin produkt för personalfrågor. På Uniaden knyter hon gärna nya kontakter.
När klockan närmar sig fyra på eftermiddagen kan projektledaren Marcus Berggren och de andra funktionärerna och koordinatorerna börja andas ut. Lite senare på kvällen väntar banketten då studenterna för ytterligare en möjlighet att träffa företagen, men då under lite mer festliga former.
Planeringen inför nästa år får en ny projektgrupp ta hand om.
Trångt och fullt mellan montrarna när tusentals studenter på Umeå universitet möter närmare hundra företag.
Susanne Österström Dahlqvist och Ingrid Westman från Teknikhuset i samtal med Jonas Nordin från Dohi Sweden.
Christer Westin är idag konsult på CGI. Ett jobb han fick direkt efter studierna på Systemvetenskapliga programmet i Umeå. I bakgrunden Anders Oscarsen som nyligen flyttat ner från Skellefteå för att jobba på CGI.
Niklas Rönnlund har liksom Christer Westin på bilden ovan gått på Systemvetenskapliga programmet. Idag finns han på Sogeti.
Per Hultgren från North Kingdom, till vänster, berättar om ett av företagets senaste projekt, en onlineupplevelse kring Tolkienfilmen Hobbit: Smaugs ödemark. Projektet var ett samarbete med Google och filmbolaget Warner Brothers.