
Kölista till Umeå IT-konferens
Det har blivit lite av en hösttradition att Dataföreningen bjuder in till Umeå IT-konferens och aldrig tidigare har intresset varit så stort som detta sjätte år som konferensen ordnas. Närmare 150 deltagare från it-företag och myndigheter i hela Västerbotten mötte denna gång ny inspiration om hur it i framtiden kommer att påverka offentlig verksamhet och näringslivets utveckling.
Inblick i Windows 8
Richard Lind, teknikdirektör för Microsoft i Sverige, var en av huvudtalarna. Att Dataföreningen lyckats få Lind som talare just denna vecka var lite av en bragd, eftersom Microsoft i dagarna släpper sitt nya operativsystem Windows 8 och då har självfallet teknikdirektören en fullteckand kalender.
– Men avtal ska hållas, sade Richard Lind med ett leende och konstaterade att han inte varit medveten om att det nya operativssystemet skulle ut på marknaden samma vecka som han lovat bort sig till Umeå. Men för konferensens deltagare var det naturligtvis intressant att få en aktuell inblick i det nya gränssnittet för Windows 8.
– Nästa årtionden är utvecklarnas årtionde som kommer att skapa nya tjänster och nya företag, fortsatte Richard Lind.
Därefter kastade han sig ut i en framtidsspaning som började i uppkopplade bilar, tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner för att sluta långt ute i molnet och i en diskussion med deltagarna om vad lagar och regler säger kring att lagra data i molnet, en fråga som inte minst är intressant för kommuner och landsting.
Huvudtalare på Umeå IT-konferens 2012 var Richard Lind, Microsoft, Jan Östling, Intel, samt Johan Hellström, T3.
Sensorer överallt
Nästa man på scen var Jan Östling, solution specialist för Intels Nordenmarknad. Liksom Richard Lind tog han sitt avstamp i de stora förändringar som samhället genomgår idag och han berättade om hur Intel deltar i jakten på ökad prestanda i sensorer samtidigt som man har höga krav på sig att sänka energiförbrukningen.
Det lokala inslaget bland huvudtalarna stod Johan Hellström för. Hellström är idag vd för bredbandsoperatören T3, men har en lång tidigare erfarenhet att ösa ur. VD för Atea i Danmark, vd för Datametrix, ansvarig för Tele2 i Kazakstan och militär underrättelseofficer är några av nedslagen i karriären, och för de deltagare som var på hugget under den snabba föreläsning syntes även en bild på Hellström som firad vinnare i tv-serien Robinson.
Från idé till business
Johan Hellström tog deltagarna med på en insiktsfull och bitvis provocerande resa genom management-teorier och ledarroller för att försöka finna svaret på hur man kan lyckas utveckla en idé till en framgångsrik business.
Vikten av att ha ett tydligt business case, ett team som fungerar och inte minst ett sälj som är på tå var tre nycklar som Hellström lufte fram.
– Utan sälj blir det ingen business, slog Johan Hellström fast, men han betonade också det nödvändiga i samla rätt personer kring uppgiften.
– Det är viktigare att först hitta rätt personer som ska vara med och sedan bestämma vart man ska ta vägen, menade Hellström.
Flera perspektiv på ledarrollen hann också Johan Hellström ta upp i sin föreläsning där begrepp som kompromissledarskap samt uppgiftsinriktad och relationsinriktad ledarstil ventilerades.
Öppna stadsnät och Facebook
Efter lunch kunde deltagarna välja mellan ett brett utbud av seminarier, allt från det öppna stadsnätet i Umeå till hur Norrmejerier tar fram lösningar för att hålla kolla på temperaturen i transportbilar eller hur kundtjänst kan skötas med Facebook, för att nämna några exempel.
Under dagen fanns även ett flertal utställare från främst it-företag med och bjöd in till diskussion om sina produkter och tjänster. Dagen avslutades därefter med after work hos it-företaget CodeMill.
Arrangör för Umeå IT-konferens var Dataföreningen sponstrad av Process IT innovation och InfoTech Umeå.
Sofia Eriksson och Linda Algotsson från IGIS i Lycksele berättade om nätverket för innovativa geografiska informationssystem.
Mats Berggren, vd för UmeNet, berättade bland annat om utbyggnaden av trådlöst nät i centrala Umeå i vilket man kommer att erbjuda tillgång till internet för alla, de första 15 minuterna gratis. Klart för invigning under 2013, menade Berggren.
Från Skellefteå och Visma kom Lars-Ove Lindvall. Här i samspråk med Ulrika Eriksson, informationsenheten i Umeå kommun.
Atea är högaktuella med bland annat en stor satsning på ett datacenter som kommer att invigas under senare delen av hösten i Umeå. På plats på Umeå IT-konferens fanns Mona Holmström och Anders Lidgren.
Thomas Kvist, projektledare för Umeå kommuns satsning på öppna data, träffade Lycksele-företaget Cartesia som som tillhandahålla specialistkompetens, produkter och lösningar inom områdena geografisk informationsbehandling, geografisk data och positioneringsteknik. Företaget har ett 40-tal anställda, de flesta i Lycksele där huvudkontoret finns.
Från CGI/Logica medverkade Lars Zingmark och Robert Persson. Lars Zingmark kunde bland annat berätta att kontoret i Umeå inom kort går ut med annons där de söker fler till företaget.
Från Örnsköldsvik kom Xlent med bland annat Nils Morén som höll ett engagerande lunchseminarium där deltagarna med sina mobiltelefoner bland annat fick styra en karta som jaktlag skulle kunna använda i skogen.
Knowit i Umeå fanns också på plats med flera representanter. Här på bild konsulten Sven-Johan Hietala.
Efter konferensen bjöd CodeMill in till afterwork. Vid montern syntes Mikael Svensson och Olov Wikberg.
Acon från Lycksele är specialiserade på IT- och serverdrift, underhåll och övervakning av affärskritiska IT-miljöer för små och medelstora företag. Janne Larsson och Joel Sandow berättade bland annat om sin serverhall djupt inne i ett bergrum som de menar är en av Europas säkraste och miljövänligaste.
Ulrika Fors från Sogeti fanns på plats tillsammans med studenten Niklas Rönnlund som udner sommaren arbetat med att bygga 3D-modeller av Umeås bebyggelse. Sogeti har varit ett av företagen bakom arbetet.
Även Sharp fanns på plats för att berätta om sin verksamhet.