Målet är 200 anställda i Umeå
Under de första åtta månader som
Cinnober
varit verksamma i Umeå har man anställt fem nya på kontoret i norr som går under namnet Cinnober North.
– Vi är idag 45 i Umeå men vår ambition på sikt är att bli lika stora i Umeå som i Stockholm, säger Nils-Robert Persson, styrelseordförande för Cinnober, när han tillsammans med projektledaren Hans Sjöberg hälsar välkommen till ett frukostmöte med ett femtiotal studenter i samband med arbetsmarknadsmässan Uniaden vid Umeå universitet.
Siktar på 200 i Umeå
Lika stort kontor i Umeå som det i Stockholm innebär att målet för Cinnober är satt till omkring 200 anställda i Umeå. Nils-Robert Persson darrar inte på manschetten när han tydligt slår fast inriktningen att Umeå tillsammans med Stockholm ska bli ett finansiellt centrum där stora system för börshandel runt om i världen ska utvecklas. Kunderna finns ute i världen och 98 procent av intäkterna kommer från internationell försäljning. Börser i Dubai, Thailand och Brasilien finns bland kunderna i projekt som ofta omsluter vardera minst 50 miljoner kronor.
Utvecklingskontoret i Umeå, som Cinnober tog över från Nomura i maj 2012, ska nu bli en viktig del i det fortsatta arbetet med dessa finansiella system.
550 resor Umeå – Stockholm på 8 månader
– Från maj till årets slut hade vi 550 resor mellan Umeå och Stockholm, betonar Nils-Robert Persson som ett exempel på den vikt man lägger vid att bygga upp en stark koppling mellan kontoren i Umeå och Stockholm.
Målen är höga men Nils-Robert Persson är också noga med att betona för studenterna att man söker de som verkligen har ett driv och vill anta utmaningen att bygga system som ska vara lika säkra som de system som styr ett kärnkraftverk eller ett Airbus-flygplan.
– Går vårt system ner står det nästa dag på första sidan på Financial Times, slår Persson fast och berättar om hur man idag hanterar system som klarar en miljon transaktioner i sekunden och där man strävar efter att få ner svarstiden i systemen till sju mikrosekunder.
Två stora kundprojekt om vardera närmare 50 miljoner kronor har man redan lagt i Umeå och man växer ”så det knakar”, som Persson uttrycker det.
Artikeln fortsätter här nedan…
Anny Hedman går sista terminen på Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot it-miljöer och passade på att få höra mer om Cinnobers verksamhet. Emma Rosendal och Irene Carlsson berättade gärna.
Vid mötet berättar även Hans Sjöberg om sin väg från en utbildning vid teknisk datavetenskap vid Umeå universitet till att idag arbeta med stora system för världens olika börser, vilket ger studenterna en inblick i hur deras väg också skulle kunna se ut.
Att finnas med på Uniaden och möta studenter på väg ut i arbetslivet prioriteras hårt av Cinnober. Man har gått in som silverpartner för mässan vilket innebär att endast Umeå kommun är en större sponsor. I samband med mässan bjuder man in till föreläsningar både på kvällstid och som frukostmöte. På själva mässan deltar man även med en monter.
Förutom detta engagemang kommer man också att vara huvudsponser av konferensen Datatjej 2013 som anordnas i Umeå 7 – 9 februari. Där deltar för övrigt Cinnobers vd Veronica Augustsson med en föreläsning inför de 120 unga kvinnor från it-utbildningar som deltar på den konferensen.