
Maria Hedblom hyllas som Skogs-Oskar
För sitt stora engagemang och ett mycket målinriktat arbete med att lyfta fram skogstekniska innovationer har Maria Hedblom, VD för
Skogstekniska klustret, tilldelats Skogs-Oskar, Norra Skogsägarnas utvecklingspris 2013.
Motiveringen lyfter fram att Maria Hedbloms arbete starkt bidragit till att ett flertal nya produkter nått marknaden. Exempel på detta är kranar som når runt träd och en ny konstruktionsprincip för hjulboggis som ger mindre skadlig markpåverkan.
Ny teknik
Den svenska skogsindustrin har utvecklats radikalt under de senaste 30 åren. Med ny teknik och datorstyrda system har produktiviteten vid skogsavverkning ökat från två kubikmeter per dagsverke under 1970-talet till dagens över 30 kubikmeter.
Det är en ökning som till stor del beror på effektivare datorstyrda maskiner, ökad automation och på senare tid skördare som över internet kan kommunicera med exempelvis huvudkontoret. Allt detta innebär att mycket skog avverkas idag i Sverige med stöd av datorer och det är en utveckling som Maria Hedblom och de elva företagen inom Skogstekniska klustret är starkt inblandade i.
Jämställdhet i skogen
Maria Hedblom brinner även för jämställhetsfrågor inom skogsbranschen, något som också noteras i motiveringen till att hon får priset. Trots att stora delar av skogen ägs av kvinnor så är det främst män som varit engagerade i skogsindustrin. Ett exempel på detta är att av de 30 som fått priset Skogs-Oskar är Maria enbart den tredje kvinnan.
Maria Hedblom har bidragit stort till att en jämställdhetsstrategi tagits fram i länet inom skogsindustrin och hon har även fört upp jämställdhetsfrågorna på dagordningen inom Skogstekniska klustret, vilket resulterat i att flera av medlemsföretagen idag arbetar aktivt med dessa frågor.
Skogstekniska klustret
2004 bildades Skogstekniska klustret i Vindeln genom vilket de elva medlemsföretagen bedriver skogstekniska utvecklingsprojekt. Klustret arbetar för att skogstekniken i Västerbotten ska vara ett starkt och ledande kluster i världen och erbjuda en miljö gynnsam för etableringar och utveckling. Arbetet sker genom samverkan mellan företag i norra Sverige och universiteten och klustret är idag en aktör som framgångsrikt driver utvecklingen av teknik och metoder i skogen. 2013 års Skogs-Oskar, Maria Hedblom, har sedan 2010 varit anställd som VD för Skogstekniska klustret.