
Mobiltelefonen som screenar hur din kropp mår
Med världsledande föreläsare och mycket hög kvalitet på programmet lockar
Creative Summit
i Skellefteå också i år till en mötesplats där människor från de kreativa näringarna får utbyta tankar och erfarenheter.
Arrangörerna bakom konferensen sätter stopp vid 300 deltagare för att kunna hålla kvar känslan av intimitet och närhet. Det gör att världstalarna som föreläser kommer mycket nära publiken och vid middagar och mingel är det lätt att få samtala med dem.
Sofia Svanteson utmanade med sin berättelse om hur mobiltelefonen i framtiden skulle kunna användas för att screena hur din kropp mår.
Nyfikenhet inför framtiden
Föreläsarna vid Creative Summit bär alla på en nyfikenhet i att försöka förstå vad som väntar i framtiden kring digital teknik och användarupplevelser. Sofia Svanteson från Ocean Observations, med kontor i såväl Stockholm som Japan, är inget undantag. Det visade hon under sin föreläsning där hon tog publiken med på en resa från hennes egna problem med ständigt näsblod till hur vi med sensorer skulle kunna screena vad som händer i kroppen och därigenom få motivation att förändra vår livsstil.
– Hur många av er vill kunna screena era gener för att se om ni bär på någon sjukdom, och då också kunna ändra er livsstil för att kanske skjuta upp sjukdomen?, frågar Sofia Svanteson publiken.
Nästan alla räcker upp sin hand. Här är många uppenbarligen beredda på att låta ny teknik bli en del av livet på helt nya sätt.
För Sofia Svanteson är det dock inget underligt.
– Vi har instrumentbrädor i våra bilar som berättar om allt som händer i bilen. Skulle vi då inte kunna ha liknande screening av våra kroppar?, frågar hon.
Mobilen kollar nervcellerna
En framtidsvision hon har är att i mobiltelefonen kunna följa vad som händer i nervceller och blodkärl. För publiken visar hon en prototyp som skulle kunna koppla samman musikspellistor med nervcellernas utsändring av dopamin. Mobiltelefonen skulle då kunna visa på vilka låtar som gör att mest dopamin utsöndras och därmed ge effektivaste fysiska träning.
Cyborger och ljud som tystnad
På liknande sätt tar också de övriga föreläsarna med de 300 deltagarna på en resa ut mot framtiden.
Amber Case, cyborgforskare från USA, undersöker interaktionen mellan människor och datorer, och menar att den som tittar på en bildskärm eller använder en mobiltelefon redan kan ses som en cyborg. Något enormt och stort håller på att ske med mänskligheten i och med de nya digitala möjligheterna och Amber Case har därför valt att studera detta område.
Den döva konstnären Christine Sun Kim fängslar deltagarna med sin berättelse om hur hon utforskar såväl ljud som tystnad. Christine Sun Kim är döv sedan födseln vilket har har inneburit en särprägel i hennes ljudkonstnärsskap i vilket hon utmanar hur vi tar ljud för givet.
Creative Summit kommer igen nästa år, lovar David Eriksson, vd för North Kingdom, i sitt korta avslutningstal. Säkerligen med en ny uppsättning av inspirerande världstalare.