
Nudelätandet öppnade för 90 miljoner dollars affären
Det började som ett sidoprojekt på Stanford University. De blivande ingenjörerna Akshay Kothari och Ankit Gupta byggde
Pulse, en app som samlar in nyheter från en mängd olika tidningar och mediekanaler. Appen blev inom kort mycket populär och när Apples Steve Jobs vid en världskonferens skulle presentera nya iPad använde han just Pulse som exempel på nyskapande applikation för surfplattor.
Enormt genomslag
Genomslaget blev enormt och idag har Pulse över 30 miljoner användare över hela världen. För Akshay Kothari och Ankit Gupta innebar det att deras liv tog en helt ny vändning. De blev företagare på riktigt med en framgång som bara fortsatte att växa. I april 2013 blev de själva förstasidesstoff när de sålde sin skapelse till Linkedin för 90 miljoner dollar.
Akshay Kothari och Ankit Gupta har nu för en kväll återvänt till sin gamla skola Stanford University i Silicon Valley, USA. Inför en fullsatt sal berättar de om hur deras skolprojekt blev till en massiv framgång, mycket tack vare att de förstod vikten av att känna kundernas behov.
Svenskar på plats
Bland åhörarna sitter 19 svenska affärscoacher och investerare som under ledning av Almi Innovationsbron deltar på en veckokurs om innovation och företagande. Med på plats i Silicon Valley finns bland andra Sara Olofsdotter från Uminova Innovation, Mattias Eriksson från Almi Innovationsbron och Ingela Lidström, Partnerinvest. Tillsammans med övriga kursdeltagare får de under veckan möta en mängd entreprenörer och lyssna till hur inkubatorer hjälper dem till utveckla sina affärer.
Som grund för kursen ligger föreläsningar på Stanford Research Institute där de får lära sig mer om metoden Five Disciplines of Innovation och hur den som verktygslåda kan vara ett stöd för företagande också i Sverige. (Artikeln fortsätter här nedanför…)
På plats i Silicon Valley var bland annat Mattias Eriksson, Almi Innovationsbron, Ingela Lidström, Partnerinvest, och Sara Olofsdotter, ansvarig för InfoTech Umeå vid Uminova Innovation.
Hyllad framgång
Framför dem på scenen står nu de unga Akshay Kothari och Ankit Gupta och förklarar varför deras skapelse Pulse blivit en sådan enorm framgång med över 30 miljoner användare över hela världen, hyllad av Steve Jobs och i april 2013 uppköpt av Linkedin för 90 miljoner dollar.
Men bakgrunden till deras framgång är inte den smarta koden eller tekniska lösningen, betonar de. Även om de själva gick ut med examen som ingenjörer är det en helt annan erfarenhet de nu lyfter fram för att förklara framgången. Det är berättelsen om ett designprojekt på Stanford där de som studenter fick i uppgift att ta fram nya sätt att äta nudlar på för att öka näringsintaget under en måltid.
Studera nudelätande
För blivande ingenjörer vars studier annars främst handlar om maskininlärning och artificiell intelligens var detta något helt nytt och främmande, berättar Akshay Kothari. I uppgiften ingick att studenterna i tio dagar enbart skulle ägna sig åt att studera hur människor faktiskt gör när de äter nudlar. Skrattande berättar Akshay hur folk tyckte att han var en konstig typ som så intensivt tittade på och följdes deras ätande.
– Men det fick oss att förstå hur människor lever, vad de äter och vad de gör. Våra lösningar blev på så sätt kopplade till deras vardag.
Kundens behov i fokus
För Akshay Kothari och Ankit Gupta gav dessa studier av människors ätande en helt ny förståelse för det nödvändiga i att sätta sig in i kundens behov innan en produkt eller en tjänst lanseras på en marknad.
– Att skaffa sig kunskap om hur människor lever är mycket viktigt för att du ska kunna bygga din produkt. Du måste veta vad dina kunder gör och vilka problem de har innan du går ut och gör något för dem, säger Akshay Kothari.
– Det var något helt nytt för mig.
Grunden för deras framgång
När Akshay Kothari nu tillsammans med Ankit Gupta är tillbaka på Stanford för att möta dagens studenter och de svenska kursdeltagarna använder de nudelberättelsen för att förklara varför de senare kunde få en sådan framgång med Pulse. Att förstå kundens behov, vare sig det handlar om att ta fram mer näringsriktiga nudlar eller att lansera en nyhetstjänst, är en grundsten för att lyckas.
Det var också detta som gav framgången med nyhetstjänsten Pulse, menar de.
– Vi följer alltid hur folk läser nyheter och hur ofta om dagen de gör det. Vi har gått till caféer och frågat vad folk skulle kunna tänka sig att betala för appen, säger Akshay Kothari.
Inspiration hem till Sverige
De två unga företagarnas berättelse blir till en mycket praktisk bekräftelse på vad de 19 svenska kursdeltagarna får ta del av under veckans övriga föreläsningar och workshops. Det första steget i metoden Five Disciplines of Innovation handlar just om kundens behov och att varje företagare först och främst måste sätta sig in i vad kunden behöver.
Akshays och Ankits berättelse griper tag och det märks på kursdeltagarna att de blir inspirerade. Här har de fått ännu en pusselbit att ta hem till sitt dagliga liv som affärscoacher och investerare med uppgift att stötta företag som vill växa.
Se föreläsningen
Föreläsningen med Akshay Kothari och Ankit Guta
spelades in och finns att se på eCorner.