
Ny docent utvecklar system för individanpassat stöd
Vilka projekt medverkar du i just nu?
Aktuella projekt handlar om monitorering av arbetshälsa inom gruv-och byggindustrin, stöd för äldre i hemmet och diagnostik-och utredningsstöd till vårdpersonal inom demensvården.
Gemensamt för projekten är att de handlar om kunskapsbaserade system där användarna ska få individanpassat stöd för att utveckla och optimera förmåga och hälsa i den miljö de befinner sig.
Tanken med alla projekten är att de professionella själva ska kunna modellera kunskapen och designa hur interaktionen ska fungera, dvs. empowerment både till de som utformar och till slutanvändarna och på så sätt skapa flexibla lösningar som passar olika personer och miljöer. Miljöerna utgör bland annat gruvor och smältverk i norra Sverige, sjukhus och små kliniker i Sverige, Shanghai, Seoul- och Osaka-områdena.
Hur ser din forskningsprofil ut? Vilket område har du fastnat för?
Jag intresserar mig för interaktion med kunskapsbaserade system, primärt inom hälso- och sjukvården, vilket gör att jag behöver utveckla och anpassa metoder från flera områden. Primärt gäller det artificiell intelligens, människa-datorinteraktion, CSCW (computer-supported collaborative work), kognitionsvetenskap och medicinsk informatik.
Semantiska webben, ontologier och dialogsystem baserade på argumentationslogik är basen för personifiering, tekniker som kompletteras med ett "verksamhetscentrerat" angreppssätt och aktionsforskning för att utveckla tekniker som också stödjer användar-driven utveckling.
Domänexperter och potentiella användare intar alltså en central roll i min forskning. Så det är min forskningsprofil, jag opererar i tvärsnittet av flera kunskapsområden i nära samarbete med aktörer från miljöer där system ska ingå.