
På väg mot arbetslivet
Att få pröva sina kunskaper i ett examensarbete är en viktig del av studierna. Ett så kallat exjobb kan göras på institutionen vid universitet eller ute på ett företag. För den som gör det på institutionen ger det ofta en intressant inblick i ett aktuellt forskningsområde och kan kanske vara första steget till en egen forskaruppgift.
För den som gör sitt examensarbete ute på ett företag ger det erfarenhet av arbetslivet, samtidigt som det också är en övning i att vetenskapligt sammanfatta ett problemområde.
På it-företaget Acino finns denna termin sex examensarbetare, fem från teknisk datavetenskap vid Umeå universitet och en från Uppsala universitet. Här får de möjlighet att tillämpa och utveckla det de lärt sig under åren på högskolan.
Göra något produktivt
– Det som jag gillar med att vara på ett företag är, framför allt, att jag får ett miljöombyte. Miljön på Acino innefattar inte bara gratis kaffe, utan också människor med arbetsvana. Jag har upptäckt hur skönt det är att ta sig upp tidigt på morgonen och sen få känna att jag använt dagen till att göra något produktivt, menar Staffan Hörnlund som liksom de andra snart är färdig civilingenjör.
Staffan har under sin utbildning programmerat mycket med Linux men nu på Acino får han också testa andra utvecklingsmiljöer. Det har gett honom tillfälle att utveckla under Windows i Visual Studio och skriva kod i ASP.NET, C# och JavaScript, något som han uppskattar mycket.
En mjukstart till arbetslivet
– Det känns som en mjukstart in i arbetslivet som utvecklare och jag har fått se på väldigt nära håll hur det kan fungera på ett konsultföretag i it-branschen, förklarar Staffan Hörnlund.
Pedher Johansson är prefekt på Datavetenskap där Staffan under flera år studerat. Som prefekt har han ett övergripande ansvar för hela institutionen samtidigt som han är en av lärarna, och han ser som sin uppgift att ge studenterna en god start inför arbetslivet.
– Jag hoppas att studenterna under examensarbetet kan se att de är duktiga och att de har mycket att ge. Att kunna bidra på ett företag eller i en forskargrupp tror jag är väldigt inspirerande för den som utbildar sig och som lärare är kanske mitt främsta mål att få studenten att tro på sig själv, menar Pedher Johansson.
Knyter gärna upp studenterna
Johan Tjäder, vd för Acino, står på andra sidan som mottagare av studenterna som examensarbetare. Han menar att det är mycket positivt att ha dem på företaget.
– Vi vill knyta upp studenternas kompetens tidigt för att på ett bra sätt kunna möta morgondagens behov. Vi ser det gärna som ett talang- eller juniorlag som kan komplettera de äldre seniora konsulterna, berättar Johan Tjäder, som förutom Staffan Hörnlund också har studenterna Martin Åslin, Patrik Saellström, Erik Åberg, Mattias Gunnarsson och Mattias Landin på plats.
Studenterna kommenterar själva
InfoTech Umeå bad de sex studenterna kommentera vilka erfarenheter de får med sig från examensarbetet.
Staffan Hörnlund:
Det känns som en mjukstart in i arbetslivet som utvecklare och jag har fått se på väldigt nära håll hur det kan fungera på ett konsultföretag i it-branschen
Martin Åslin:
Den erfarenhet jag känner att man framförallt får av att göra exjobbet ute på ett företag är att man får se hur det ser ut i arbetslivet och hur det är att arbeta i den bransch man är utbildad i, i mitt fall it-branschen.
Sen får man även känna på hur det är att arbeta i ett mer seriöst projekt, men det gäller säkert för exjobb överlag och inte bara för dom som görs ute på företag.
Mattias Gunnarsson:
Eftersom jag jobbar extra på Acino samtidigt så har exjobbet blivit lidande till viss del och kommit i andrahand. Men när jag väl sysslar med exjobbet så har jag en bra plats att jobba på. När jag sitter här så boostar det självdisciplinen avsevärt.
Erik Åberg:
Att sitta på ett företag och känna på företagsmiljön tycker jag är oerhört viktigt. Man får lära känna företaget innefrån, då får man chans att lära känna det som jobbar på företaget och företaget som helhet. Företaget man gör examensarbetet på får också en bättre inblick i hur man är som person och man passar in på företaget. Allt detta kan i förlängningen leda till en anställning på företaget, där båda parter känner sig säkra på var man har varandra. Om inte så har man skaffat sig ovärderliga kontakter för sitt framtida arbetsliv.
Patrik Sällström:
Det ger mig en möjlighet att vara i en relevant miljö för mitt framtida yrkesval och se hur det kan vara i "verkligheten". Man kan dra lärdom av personer i branschen och dra nytta av kompetens inom företaget och skapa kontakter. Man hamnar i en bra arbetsrytm genom att vara på ett företag och följa företagets arbetstider.
Mattias Landin:
Jag tror den bästa erfarenheten är att få vara på ett företag och känna på hur det kan vara. Att komma ifrån skolan där jag gjort allt arbete de senaste fem åren och istället få känna på någonting som mer liknar ett stundande arbete.