
Programmering på distans
Till
Umejug, Umeå Java User group, kommer drivna och hängivna programmerare och utvecklare från olika it-företag i staden för att en gång i månaden träffas för att lära sig mer om programmering och kodning. Ofta lite pizza först, eftersom man redan har en lång arbetsdag bakom sig, och sedan tar man itu med kvällens uppgift, för det mesta ledd av någon riktigt skarp programmeringsexpert.
Den här kvällen går under rubriken Extreme Programming Live och leds av
Johannes Brodwall
från Norge, känd föreläsare och framstående it-arkitekt med fokus på Java, SOA och agil mjukvaruutveckling. Övningen han leder visar hur man kan koda tillsammans i realtid fast man inte sitter på samma fysiska plats. Så när deltagarna i Umeå dukat undan pizzan bänkar de sig för att möta Johannes virtuellt på en skärm och följa hur han sätter upp och delar en utvecklingsmiljö med Jonas Andersson, en av de ansvariga för Umejug-kvällarna.
Efter sessionen bad InfoTech Umeå Jonas Andersson berätta lite mer om vad Umejug är. Jonas är själv civilingenjör i teknisk datavetenskap och kan kallas för Agile Coding Architect.
Vad är syftet med Umejug-kvällarna?
Jonas Andersson:
Syftet är framförallt kunskapshöjande nätverkande mellan individer, vi har på
umejug.blogspot.com
följande "devis":
JUG-mötena handlar om nätverkande framför sälj och rekrytering
JUG präglas av individer framför företag
JUG handlar om kunskapsutbyte framför envägsinlärning
I ett större perspektiv handlar det om att stärka Umeå-regionens kompetens på it-sidan. Ju mer kompetent folk det finns här, desto bättre går det för Umeå, desto roligare företag etablerar sig här, och desto roligare jobb kan man hitta.
Kan du säga något mer om kvällen med Johannes Brodwall?
Jonas Andersson:
Det är otroligt läckert att vi kan ha en känd föreläsare från ett annat land med oss virtuellt i Umeå. Johannes Brodwall representerar ett synsätt som han kallar "bare knuckles" som jag uppfattar går ut på att lära känna dina verktyg och inte använda en buss om det räcker med en cykel. Ska man transportera en person en kilometer så är cykeln både snabbare att konstruera och billigare i drift. Behöver man transportera 50 personer ett par mil däremot så är en buss ett bra alternativ, men då gör man ett informerat beslut.
Varken vi eller Johannes har provat Virtual Pairing förut, alltså att två personer kodar tillsammans från två fysiskt skilda platser. Johannes har på flera konferenser visat hur TDD – testdriven utveckling – en agil "överföra-problem-till-kod"-process kan gå till, och nu tog vi det ett steg vidare med honom vilket var mycket spännande och intressant.
Testdriven utveckling kan verka väldigt enkelt, men blir svårare med problemens storlek och komplexitet. Att få diskutera runt hur man undviker fallgropar och hanterar storlek och komplexitet, vilka verktyg och metoder man kan använda tog större delen av kvällen, och var nog det mest intressanta för de som använder TDD sedan tidigare.
Vilka är det som kommer till Umejugkvällarna?
Jonas Andersson:
Största gruppen är seniora utvecklare, lead developers och it-arkitekter. Personer som vill utveckla sin kompetens och är beredda att ta en kväll i månaden till att träffa likasinnade. Vi har även projektledare, testare, scrum masters etc från it-sidan.
Först lite pizza och umgänge innan kvällens övning börjar. Från vänster Mattias Sällström, Markus Örebrand, Monika Willman, Jan Eriksson och Mattias Persson.
Jonas Andersson hälsar att Umejug-kvällarna är öppna för alla intresserade. Mer om genomförda och kommande tillställningar finns på
Umeå Java User Group´s webb.