
Prövar ny metod för innovativa tjänster
Närmare 300 deltagare deltar under Mötesplats Lycksele för att samla kreativa idéer kring Västerbotten. 64 av deltagarna har också tagit på sig en spännande utmaning att inom loppet av två dagar ta fram prototyper som för nästa generations innovativa tjänster inom offentlig sektor. Metoden de använder kallas för PiDoT, Public innovation Do-Tank, en helt ny metod som har premiär här i Lycksele.
Första gången
– Det här är första gången som den här Do-tanken genomförs i det här formatet. Målet är att vi ska ta fram åtta olika prototyper på två dagar tillsammans. Det här är ett koncept som EU-kommissionen har visat ett stort intresse för, säger Lars Albinsson, projektledare för PiDoT.
Intresset för metoden är stort, bland annat finns innovationsmyndigheten Vinnova på plats genom enhetschef Ann-Mari Fineman, enhetschef för it-användning och tjänster på Vinnova.
– Min förhoppning är att något av det som grupperna kommer fram till också kan utvecklas av någon till att bli en produkt, säger Ann-Mari Fineman.
Gärna driva pilotsatsningar
Ann-Mari Fineman berättar att Vinnova gärna vill vara med och driva pilotsatsningar som dessa för att hitta nya verktyg som kan leda till öppen innovation, inte minst inom den offentliga sektorn.
– Om den offentliga sektorn efterfrågar innovationer kommer det att skapa tillväxt som leder till produkter och tjänster som kan få större spridning.
Eftersom det är första gången som en PiDoT genomförs i full skala i Sverige är hon nyfiken på hur metoden landar hos deltagarna och hon ser gärna att deltagarna ska ta med sig metoden tillbaka till sin egna verksamheter, men också att de två dagarna ska resultera i konkreta prototyper för framtida produkter och tjänster inom hälsoområdet, ungt entreprenörskap och kompetens.
Ann-Mari Fineman, enhetschef på Vinnova, och Tomas Gustafsson, projektledare, Innovationssluss Norr, följer intresserat arbetet med att ta fram prototyper.
Bred kompetens
Bland de 64 deltagarna finns många olika kompetenser och erfarenheter. Flera är studenter, några läser design medan andra kommer från ekonomistudier. Några av deltagarna bidrar med grafiska kunskaper medan andra sitter på specialistkunskaper från olika ämnesområden inom offentlig sektor.
– Ni är viktigast, det är ni som gör jobbet och har idéerna, förklarar Lars Albinsson när han sätter igång deltagarna som delats in i åtta olika grupper.
– Vi vill släppa lös kreativiteten i våra grupper, som har stor sakkompetens. Det är alltifrån chefer inom primärvården och företagare från Västerbotten som deltar. Det kommer att bli spännande att se vad dessa olika kompetenser gör för olika prototyper, säger Tomas Gustafsson, projektledare, Innovationssluss Norr.
Jan Snygg, med bred erfarenhet från näringsliv, leder en av grupperna.