
Samverkan kan locka både talanger och storföretag
Om de allra största världsföretagen ska lockas till norra Sverige måste Umeå och Luleå samarbeta. Agerar städerna var för sig är risken stor att de uppfattas som alltför små. Det var ett av budskapen som lyftes fram bland deltagarna när DARE, ett innovationsprojekt vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet, bjöd in till två seminarier om hur universiteten i norr kan ta plats som en tillväxtmotor för hela samhället.
Bidra till tillväxt
– Genom DARE vill vi hitta sätt för universitetsvärlden att bidra till tillväxt, förklarar Mats Falck, Enheten för Externa relationer vid Umeå universitet, när han i Umeå inleder seminariet "Hur stärker vi akademins strategiska näringslivssamverkan?”.
Det är det andra av två som hålls när DARE presenterar några delresultat av sitt arbete. Det första har precis avverkats vid Luleå tekniska universitet och vid båda seminarierna står på agendan workshops, resultatredovisningar och gruppdiskussioner.
Mats Falck förklarar inför ett fyrtiotal deltagare i Umeå att det handlar om att öka Sveriges konkurrenskraft genom en starkare entreprenöriell kultur och ett mer effektivt innovationsstöd. En viktig grund för detta är då att universiteten och näringslivet finner vägar för samverkan.
Mats Falck, Enheten för externa relationer vid Umeå universitet, ledde samtalen.
Global marknad
Under seminariet betonades hur norra Sverige är en del i en globalt konkurrensutsatt marknad.
– Det är ofta global konkurrens när vi talar om de större företagen. De tittar över hela världen för att hitta samverkan. Det som då avgör är hur komplett hela miljön är med forskning, utbildning och en regional förankring. Ofta ser man också till om det finns en mylla av småföretag som är aktiva, förklarar Mikael Börjesson, centrumledare för CDT vid Luleå tekniska universitet.
– Storföretagen flyttar dit där det finns talanger. Därför är det viktigt att skapa excellens, höll Jan Snygg, Place Consulting, med om.
Tydligt ledarskap
Ett annat budskap som också betonades under samtalen var vikten av att universitetens ledarskap agerar tydligt i dessa frågor samt att ledningarna och alla ingående parter verkligen vill samverka med samhällets olika aktörer.
Under seminarierna visade också på ett antal resultat som DARE bidragit till på olika sätt. Ett antal FP7-ansökningar har gjorts med medverkan av forskare från både Luleå och Umeå, en cloudsatsning har gjorts, den nationella testbädden för strålbehandling har Norrlands universitetssjukhus som nod och Internet of Things har en bas i den forskning som bedrivs vid Lulea teknsiak universitet och Umeå universitet tillsammans med KTH-SICS.
DARE är ett projekt under Vinnovas Nyckelaktörsprogram som pågår 2007-2015. Det finansieras av Vinnova samt av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet.