
Skellefteå blir en smart stad
Att göra
Skellefteå till en smart stad
är ett arbete som pågått i flera år. Genom att ge människor och företag tillgång till avancerad teknik och nya tjänster baserat på exempelvis sensorer i gatumiljön hoppas man kunna få ett bättre grepp över samhällsplanering.
Nu får arbetet extra fart genom att ett företag från Schweiz,
DFRC, tagit kontakt med Luleå tekniska universitet för att sätta ut sensorer i olika städer, bland annat i Skellefteå. Teknikplattformen kallas LBASense Monitoring system och används för att analysera hur människor rör sig i en stad genom att följa signaler från deras mobiltelefoner.
– Vi är kända för att arbeta med sensorteknik och system som kan leverera data trådlöst. Vi ser gärna att Skellefteå kommuns medborgare får nytta av forskningen i form av kommunala tjänster i framtiden, säger Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem, Luleå tekniska universitet.
Analysera trafikflöden
Idag finns det sensorer i serviceorterna och i Skellefteå centralort. Tanken är att få en bild av trafikflöden till och från orterna. Sådan information kan vara bra när exempelvis busstider planeras eller annan samhällsplanering. Sensorer finns också utplacerade på Nordanåområdet för att kunna se hur många faktiska besökare området har, hur länge de stannar och inte bara antalet passerande.
– Sensorer finns också vid Campus, räddningstjänsten och i Kåge och det innebär att vi kan se vilka som använder E4:an för att komma till Solbacken. Vi får fram när, intensitet, tid för besök och hur de åker tillbaka. Vi vet inte idag vilka tjänster vi kan bygga på den här typen av information. Det finns det många innovatörer som kan ta tag i det här för att blicka framåt mot 2030, säger Per Dinborn, avdelningen för kvalitet och förnyelse i Skellefteå kommun.