
Skellefteå hyllade it-insatser
Vinnaren av Stora MerIT-priset, Skellefteå Kraft, har under många år stöttat utvecklingen av it i Skellefteå, bland annat genom att både delta i, och vara medfinansiär i olika forsknings- och utvecklingsprojekt. Företaget har också lagt mycket energi i arbetet med att lyfta fram Skellefteå som en intressant ort för etableringar.
Övriga nominerade var HelloFuture, som bland annat utvecklat appen ”Mitt Skellefteå”. En app som vann Guldlänken i år, och också är nominerade till Svenska Publishing-priset för samma app. Även Boliden var nominerade till Stora MerIT-priset. Boliden har sedan ett antal år satsat mycket på it, då behovet av it växer kraftigt framförallt på gruvsidan.
Årets IT-personlighet
Till Årets IT-personlighet utsågs Lars Wahlberg för nytänkande utveckling av Norrans redaktionella system, annonssystem och tryckeri, vilket har lett till att Norran ligger på teknikens framkant.
Övriga nominerade var Harry van der Veen som är en av de första att utveckla multitouch-skärmar. Han är grundare av företaget NUITEQ som idag är världsledande inom sitt område. Per Dinborn, Skellefteå kommun, var också nominerad för sitt arbete med e-tjänster och smarta lösningar för medborgare i Skellefteå. Ett tydligt tecken på detta är utmärkelsen Guldlänken som Skellefteå kommun vann i våras för sitt arbete med kundtjänsten och nya digitala plattformar.
Lars Wahlberg, Skellefteå kommun, (till höger) tar emot priset som Årets it-personlighet.
Bästa studentuppsats
Cajsa-Tora Hermansson vann Dataföreningens pris i Skellefteå för bästa D-uppsats 2013. Cajsa-Tora är student på Masterprogrammet i Cross Media Interaction Design som institutionen för Informatik vid Umeå universitet anordnar på campus i Skellefteå. Cajsa-Tora har innan dess läst Digital medieproduktion i Umeå. Cajsa-Tora Hermanssons uppsats heter
The difficulties in developing useful mobile applications.
Rundtur bland it-företag
Under dagen före prisutdelningen presenterade sig Skellefteås it-industri för ett hundratal studenter som läser datainriktade utbildningar i norra Sverige.
– Detta är ett utmärkt sätt att visa upp möjligheterna i Skellefteå för studenterna vid de närliggande universiteten. Vi ser hela tiden ett ökat intresse för Skellefteå från de studenter som deltagit tidigare år, säger Leif Häggmark, ordförande i Dataföreningen i Skellefteå.
Under dagen bussades universitetsstudenterna runt till olika företag i staden för att få korta introduktioner till vad dessa arbetar med. Consultec, Data Ductus, Datapolarna, Evry, Explizit, NUITEQ, North Kingdom, Skellefteå Kommuns IT-avdelning, Skellefteå Kraft, Tieto, Visma och Voxit fanns med bland de företag som tog emot studenterna.