
Sociala medier och politiskt deltagande
Projektet Sociala medier och politiskt deltagande finansieras med 2,5 miljoner kr från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) och leds av Simon Lindgren, ny professor i sociologi.
Nya digitala medier har lett till sociala och kulturella förändringar, som är minst lika omvälvande som de rent tekniska. Simon Lindgrens forskning handlar om vad som händer när gränserna mellan de som skapar medieinnehåll och de som konsumerar det luckras upp.
Nya maktrelationer
SImon Lindgren är en av de nya professor som installerades vid Umeå universitets årshögtid i höstas. När nät- och datoranvändningen blir mer interaktiv, användardriven och samarbetsinriktad undermineras tidigare dominerande maktrelationer. Förut rådande idéer om vem som ska producera respektive konsumera ideologier, varor, tjänster och idéer ifrågasätts. Bland de verktyg som blir alltmer etablerade finns bloggar, nätverkssajter som Facebook, bärbara enheter som iPhone, mediedelningsplattformar som YouTube, samarbetsprojekt som Wikipedia och programvara med öppen källkod (s.k. open source).
Simon Lindgren utforskar frågor som rör makt, motstånd, deltagande och samarbete genom digitala medier med hjälp av diskursanalys och nätverksanalys. För tillfället bedriver han forskningsprojekt om nätpirater, YouTube som ungdomskulturell arena och om nätet som stöd för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.
Simon Lindgren föddes 1974 i Umeå. Han avlade kandidatexamen 1996, licentiatexamen 1998 och filosofie doktorsexamen 2002 vid sociologiska institutionen, Umeå universitet. Han var verksam som universitetslektor 2002–2009, och som institutionens studierektor mellan 2003 och 2007. Han antogs som docent 2007 och har en professur sedan december 2009. Simon Lindgren har lett och varit involverad i en rad forskningsprojekt inom områdena medieanalys, ungdoms- och populärkultur samt internetstudier.
Vid sidan av sin internationella publicering har han bland annat skrivit böckerna Populärkultur (2005), Sociologi 2.0 (2007), Ungdomskulturer (redaktör, 2009), Introduktion till samhällsvetenskaplig analys (med Mikael Hjerm, 2010) och Ideala offer, och andra (med Ragnar Lundström, 2010).