
Studenterna är Umeås framtid
Efter ett besök hos studenterna på Digital medieproduktion vid Umeå universitet utbrister
Ingvar Näslund i sin blogg
”Det var ett ritkigt lyft”. Och han fortsätter:
”Framme vid podiet dök den ena efter den andra begåvade studentgruppen upp fyllda med smarta tankar, djärva grepp och nytänkande. Under ledning av Kalle Jegers och Daniel Nyhlén och andra på DMP (Digital medieproduktion) fick jag och VK:s webbutvecklare Robert Sundelin en uppvisning i vilka begåvningar som fostras i Umeå.”
Ingvar Näslund understryker vikten av att dessa studenter får möjlighet att stanna kvar i Umeå efter utbildningen. ”Att Umeå har en intressant och växande arbetsmarknad, att universitetet skapar stimulerande forskningsklimat och att det finns nära kopplingar mellan näringsliv och universitetet är därför extremt viktigt.”
Bilden ovan: Ingvar Näslund, chefredaktör för Västerbottens Kuriren, lyfter fram studenterna vid Umeå universitet som drivkraft för Umeå.
Företag på universitetsbesök
Flera IT-företag i regionen menar, liksom Ingvar Näslund, att Umeå universitet är en viktig resurs. Sogeti, Nomura, Tieto och Codemill är några förertag som gärna kommer på besök för att berätta för studenterna om den arbetsmarknad som väntar.
Vid en näringslivsdag för en tid sedan menade Linda Delavaux, IT-konsult på Sogeti, att det är viktigt att studenterna får möta näringslivet för att få en verklighetsförankring i sina studier.
– Det är också bra för oss att kunna tipsa universitet om vilken typ av kunskap vi är intresserad av i våra affärsområden. Själv läste jag systemvetenskap på institutionen för Informatik. Men det är trist att det inte är fler tjejer som söker sig till IT-utbildningarna, vi är många tjejer som jobbar på Sogeti, säger hon.
Framtida yrkesroll
– Det är först gången som vi har arrangerat dagen så här stort. Det är viktigt att studenterna får fundera över sin framtida yrkesroll i ett tidigt skede i utbildningen. Vi har grymt duktiga och eftertraktade studenter men de behöver även jobba på sin sociala kompetens. Det är viktigt om de ska jobba som konsulter i framtiden, säger lektor Fredrik Georgsson. Förmiddagen inleddes med att studenterna fick vässa på en personlig 30 sekunders hisspresentation av sig själva, lite tips på vad de ska tänka på för att nå fram med mera.
Studenterna från datavetenskap vid Umeå universitet har hög anställningsbarhet, enligt Georgsson, högre än Chalmers, KTH och Lund.
– Det beror på att vi erbjuder en tuff utbildning som kräver ganska höga basfärdigheter. De blir grymma programmerare men behöver som sagt jobba lite mer på det sociala också.