
Svenska spelundret en relativ liten industri
Ulf Sandqvist, Umeå universitet, har följt spelindustrins utveckling i Sverige från 1980 till 2010 och har nu lagt fram sina rön i avhandlingen
Digitala drömmar och industriell utveckling.
– För första gången kan vi visa på tydliga mått för industrin med antal anställda, omsättning och lönsamhet, säger Ulf Sandqvist.
Det svenska spelundret
De fakta som Ulf Sandqvist tagit fram från företagens årsredovisningar och andra källor visar på att det rör sig om en förhållandevis liten industri trots att vi ofta hör talas om ”det svenska spelundret”. Sammanlagt handlar det om ungefär 1 300 personer som arbetar på spelföretagen i Sverige och tillsammans omsätter dessa företag omkring en miljard kronor.
– I ett europeiskt perspektiv motsvarar det inte mer än vad man skulle kalla för ett medelstort företag, betonar Ulf Sandqvist, som även skrivit om detta i en debattartikel i Aftonbladet,
Dataspelsundret – bara ett luftslott (med Michael Gill).
Lönsamheten inte så stor
Ulf Sandqvist ger i sin avhandling en ingående beskrivning av hela industrins utveckling under de gångna 30 åren. För att kunna visa på några fallstudier har han även specialgranskat de tre företagen Digital Illusions, Starbreezes och Coldwood. Utifrån sitt insamlade material visar han att lönsamheten inte alls är särskilt stor för många av företagen även om det finns de som som visar på mycket goda resultat.
– Det är en industri med tuff konkurrens och företagen är starkt beroende av att bli lanserade av förlagen.
Men det är ofta enbart de största spelföretagen som kan få kontrakt med förlagen och vara med och slåss om de största projekten som kan omfatta upp mot ett hundratal miljoner kronor.
Digital försäljning
För de mindre företagen har nya kanaler uppstått i och med den ökade digitala försäljningen. Nya digitala försäljningskanaler har gjort det möjligt för de riktigt små spelföretagen att nå ut till en större marknad. Genom App Store och andra marknadsplatser kan dessa nå konsumenterna direkt utan att behöva gå vägen över de stora förlagen.
– Nya möjligheter har öppnats men även här är det en stor konkurrens. App Store tar in tusentals spel och applikationer och det är inte lätt att synas.
Livaktiga företag i Umeå
Eftersom Ulf Sandqvist har Umeå som bas har han också särskilt god kännedom om de spelföretag som finns i denna region. Här finns mycket positivt, menar han.
– Det finns i Umeå ett livaktigt kluster av företag inom den audiovisuella marknaden som jag inte tror att det finns så mycket annars i övriga Sverige, förutom storstäderna då, säger Ulf Sandqvist.
Nu när avhandlingen är klar kan han äntligen tillåta sig vila lite. Vintern och våren har varit mycket intensiv och dagarna innan disputationen jobbade Ulf kanske 20 timmar om dygnet, åtminstone har det känts så, menar han. Nu kan till och med ta upp sitt eget spelande som blivit lidande och fått stå åt sidan.
– Jag har ett helt lager med spel där hemma som jag inte hunnit spela medan jag gjort färdigt det sista på avhandlingen, skrattar han och det riktigt syns hur han längtar efter att få ta upp spelandet igen.