
Umeåkonferens enar krafter för att möta globala infektionsproblem
Richard Bergström, generaldirektör för den europeiska branschorganisationen för läkemedelsföretag, Efpia, berättade bland annat vad som görs på EU-nivå för att underlätta framtagning av nya antibiotika.
-Det har tagit lång tid för politikerna att förstå hur viktigt detta är, sa han. Han berättade också att det tyvärr inte godkänns så många nya antibiotika i dagsläget, vilket bland annat beror på att det är ett komplicerat forskningsfält och att det är svårt att få riskkapitalister att investera i antibiotikaprojekt, eftersom dessa ofta blir en förlustaffär med dagens ersättningssystem.
Flera av konferensens deltagare efterlyste en fungerande affärsmodell. De nya antibiotika som utvecklas måste användas med försiktighet och innebär en begränsad inkomstkälla för företagen. Eftersom det är extremt viktigt för samhället att nya verksamma antinfektionsläkemedel utvecklas, måste samhället hitta en lösning för hur läkemedelsföretagen ska kunna få en rimlig ersättning för sina utvecklingskostnader.
Anders Ekblom, global utvecklingschef och vd för Astra Zeneca Sverige, presenterade AstraZenecas satsning på att ta fram nya antibiotika. AstraZeneca är ett av de få globala läkemedelsföretag som fortfarande är verksamma inom antibiotikautveckling.
Konferensdeltagarna var också överens om att det krävs fokuserade samarbeten mellan myndigheter, vården och företag, både på nationell och internationell nivå, för att effektivt kunna adressera problemen. Företag kanske bör samarbete mer kring olika utvecklingsprojekt och man måste vara öppen för andra alternativ än bakteriedödande substanser. Det senare kan till exempel handla om vacciner, nya infektionshämmande substanser, bakteriofager och immunoglobuliner.
-Målet med konferensen var att samla en kritisk massa av inflytelserika personer inom området för att i förlängningen nå ut internationellt. Det skulle inte bara innebära nya och bättre läkemedel utan också en ökad export för svenska företag inom detta område, fler arbetstillfällen och ökade investeringar i svenska företag, sa Björn Ursing, Västerbotten Investment Agency, som tillsammans med Biotech Umeå var huvudarrangörer av infektionskonferensen.
Årets möte var det första i sitt slag men förhoppningen är att det blir ett återkommande evenemang.
Life science-klustret i Umeå har både världsledande forskning och många företag verksamma inom anti-infektion och framtagning av nya antibiotika, och ambitionen är att etablera sig som ett ledande kluster inom detta område.
Om Biotech Umeå
Biotech Umeå är ett klusterinitiativ med syfte att skapa tillväxt och bättre förutsättningar för regionens life science-företag, i samarbete med regionala, nationella och internationella partners. Umeå-klustret är världsledande inom områden som t.ex. infektionsforskning, skogsbioteknik, metaboliska och neurodegenerativa sjukdomar. Biotech Umeå finansieras av Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Västerbottens läns landsting, FOI och EU:s regionala utvecklingsfond. Biotech Umeå är en prioriterad satsning hos Uminova Innovation, som även delfinansierar klusterinitiativet.
Ytterligare information finns på
www.biotechumea.se.