
Utvecklaren som kreativ konstnär
Öredev började som ett lokalt arrangemang i Malmö med drygt 100 deltagare första året 2005. Sedan dess har konferensen vuxit för vart år och anses idag som Europas största konferens med fokus på utveckling av mjukvara och webbtjänster.
– I år var temat för konferensen ”The Arts” där fem keynotes handlade om att det vi gör som utvecklare är konst.
I år var det fjärde gången som Jonas Andersson besökte konferensen, den bästa hittills, menar han. Faktum är att Jonas och andra Umeåbors deltagande på Öredev genom åren har resulterat i flera mycket intressanta föreläsningar och workshops i Umeå, eftersom Jonas flera gånger lyckats med att bjuda föreläsare som medverkat på Öredev att också komma till norra Sverige. Gruppen UmeJug, Umeå Java User Group, har på så sätt kunnat genomföra flera bra arrangemang i Umeå.
InfoTech Umeå bad Jonas Andersson skriva ner några av sina tankar efter konferensen.
Vad har varit mest givande med årets konferensen?
Varje gång vi är på konferens så pratar vi om den där känslan av upprymdhet som infinner sig. Allt är möjligt, ingenting är svårt. Öredev är så full av intryck, information och möten. Hjärnan går igång på dels affärsmöjligheter, och dels tekniska framsteg. Den här gången har vi också hittat några möjliga samarbetspartners vilket känns extra kul.
Vad tar du med dig hem av allt det du deltagit på?
Öredev pågår under fem dagar, där konferensen är de sista tre. De första två består av endagskurser där man kan gå in så pass djupt på ett ämne att man kan börja använda kunskaperna på en gång. I år har jag till exempel befäst kunskaperna om websäkerhet där vi gått in på diverse verktyg som crackers kan använda och hur vi kan skydda oss.
Den andra delen är själva konferensen som är indelad i åtta pass per dag. Randall Munroe till exempel som gör XKCD var fantastisk,
se video från föreläsning. Tekniska pass som Bodil Stokkes
”Hands on with Clojure”
och Michele Leroux Bustamantes ”Security Avalanche – understanding todays modern protocols” där hon går in på bl.a. SAML och OAUTH ger tillräcklig information för att man kan sätta igång när man kommer tillbaka. Pass som Fred George ”Implementing Programmer Anarchy” och Jen Myers ”Developers Can't Design (And Other Completely Untrue Design Myths)” är inspirerande för att de ser på saker på ett annat sätt än åtminstone jag är van vid.
Onsdag-fredag filmas alla sessioner, och
videos finns redan ute, så det blir filmvisning på jobbet framöver 🙂
Varför är det bra att resa ut på konferenser som Öredev?
Inspiration, kunskap, kontakter och en slags termometer på vart it-industrin affärsmässigt och tekniskt är på väg. Kunskaperna är inte bara av teknisk karaktär, på vår arbetsplats har vi förändrat arbetsprocessen varje gång vi kommit tillbaka från Öredev, till det bättre ska kanske tilläggas :).