
Dags för affärer kring Internet of Things
– Det här är the next big thing, säger Rami Avidan, chef för M2M hos Tele2. Han är en av huvudtalarna på konferensen
Internet of Everything
och globalt ansvarig inom Tele2 för den verksamhet som kallas M2M, när maskiner och prylar kopplas mot internet så att de kan prata med varandra.
– Oavsett vilket företag man startar upp idag, om man vill bygga en produkt eller tjänst, så vill jag påstå att i 95 procent av de fallen är Internet of Things något man måste ha med sig, fortsätter han.
Stora förväntningar
Rami Avidan är långt ifrån ensam om att ha stora förväntningar på sakernas internet. Konferensen är utsåld till sista plats sedan någon vecka tillbaka, arrangörerna Mobil Business har lagt upp en kölista och intresset är mycket stort. Bland deltagarna finns de stora telekomoperatörerna. Tele2, TeliaSonera och Telenor står på talarlistan. Här finns också leverantörer som Cisco och Microsoft, och inte minst en hel räcka med nya startup-företag som utvecklar tekniklösningar allt från energikonsumtion, transport och logistik till wearables och bärbara kameror.
Stora som små, när Internet of Things diskuteras finns det utrymme för alla. En affärsnyhet av det större slaget släpps också under konferensen. Rami Avidan berättar att Tele2 skrivit kontrakt med Vattenfall kring internet of things och uppkopplade enheter. Första steget i affärsuppgörelsen handlar om att Tele2 ska leverera teknik för uppkopplade laddstolpar till elbilar i Berlin, Amsterdam och Stockholm. Det kan ses som en del av en satsning på smarta städer, något som är en viktig del just för Internet of Things.
Rami Avidan menar att alla branscher och områden kommer att påverkas av den nya tekniken och han berättar att Tele2 också inlett ett större globalt samarbete med konsultbolaget CGI kring smarta städer.
Startup-företag
Men det är inte bara de stora bolagen som kan tjäna på Internet of Things. Även för små startup-företag är det ett gyllene läge, menar Rami Avidan och konstaterar att många startup-företag finns med på konferensen.
– Vi ser många talangfulla företag här, det viktigaste är att vi kan arbeta tillsammans med att skapa värden åt våra kunder och slutanvändare, åt hela samhället. Essensen är att vi nu kan skapa värden genom de lösningar och produkter som kommer fram, säger han.
Utmaning för traditionella företag
Per Simonsen, vd för Telenor Connexion, betonar under en av paneldebatterna att utmaningen för de gamla traditionella företagen är stor. Det kommer att bli en omställning och det är något som inte minst ledningsgrupperna behöver ta till sig.
– Den stora utmaningen för våra traditionella företag är att bli digitala företag. För när vi kopplar upp alla produkter måste vi fundera över vad det innebär att sälja tjänster. Att förändra affärsmodellerna är en fundamental förändring, understryker han, och uppmanar alla i salen att bli ambassadörer för den nya tekniken och sälja in den internt i sina företag.
Eva Andersson, Watty, Elisabet Stigård, Narrative, och Sofia Granath, Vinnter, representerar tre av startup-företagen som är med på konferensen Internet of Everything. De arbetar inom olika branscher som energihushållning, bärbar kamerateknik och inbäddad elektronik, men gemensamt är att de alla ser nya affärsmöjligheter i Internet of Everything.
Per Simonsen, Telenor Connexion, Rami Avidan, Tele2, och Hans Dahlberg, TeliaSonera, är konkurrenter men överens om de stora möjligheterna i Internet of Things.
Det var mycket stort intresse för konferensen Internet of Everything. Platserna var slutsålda och kölista fick upprättas.