Visuella effekter på Oscarsnivå gav inspiration
– Det här är ett perfekt ställe för oss att nätverka på. De är mycket intressant att få möta de olika aktörerna i branschen, utbrister Emma Boström Wallin som tillsammans med kurskamrater från Kulturentreprenörsprogrammet vid Umeå universitet tagit sig till branschdagarna för rörliga bilder.
– När man vet vad som går att göra med tekniken kan man tänka på ett annat sätt som producent. Det här har väldigt mycket med vår verksamhet att göra, säger kurskamraten Malin Kultti, som ser framför sig hur också konserter och scenkonst kan förändras med den nya digitala tekniken.
Visuella effekter
Ämnet för årets branschdagar under filmfestivalen Move år visuella effekter och simuleringar. Sådana effekter har blivit allt viktigare, oavsett om det handlar om spelfilmer för bio, reklam i tv, dataspel, webbapplikationer eller appar för smarta telefoner och surfplattor.
Det närmare 70-talet deltagare som kommit till den första av de två branschdagarna bjuds på en kunskapsresa av absolut världsklass med exempel från filmer som Oscarsvinnande Benjamin Button, actionfilmen Tron och den kommande norska storfilmen Kontiki. Kunniga guider under dagen är de tre huvudföreläsarna för dagen Mattias Bergbom, Visual Effects Technical Director, Peter Törnestam, The Chimney Pot, och Niklas Jakobsson, Important Looking Pirates.
Huvudföreläsare Mattias Bergbom, vinnare av Oscarspris för visuella effekter, i samspråk med Tor Sterner och Anders Backman från Algoryx, samt Kalle Prorok, fotograf och lärare vid Umeå universitet.
Hud och mänskligt hår
Mattias Bergboms genomgång av de effekter som använts i storfilmer som Benjamin Button och Tron fascinerar när han under en stor del av sin föreläsning djupdyker i den svåra konsten att digitalt simulera hud och mänskligt hår.
– Håret får absolut inte se ut gummi, säger Mattias Bergbom, och visar sedan i detalj hur han och de andra i teamet bakom Brad Pitt-filmen Benjamin Buttons otroliga liv lade ner extremt med arbetstimmar för att förvandla Brad Pitts unga rollkaraktär till en gubbe som åldrades från 60 till 80 år. Insatsen blev så hyllad att den 2009 till och med vann en Oscar för bästa visuella effekter.
Ingående visar Mattias Bergbom hur man med visuella effekter kan bygga upp ett ansikte med naturtroget hår, hud och inte minst ansiktsuttryck.
Simulerar stora havsvågor
Niklas Jacobsson, grundare av Important Looking Pirates, visade sedan hur man arbetar med digitala simuleringar av vågor och stora vattenmassor. Filmen Kontiki handlar om Thor Heyerdahls vetenskapliga resa på en balsaflotte över Stilla havet som har svensk premiär i mars 2013. Det var alltså ytterst färskt material som Emma Boström Wallin, Malin Kultti och de övriga deltagarna fick ta del av.
– Det här skapar möjligheter för oss när vi nu vet vilka tekniker som finns, säger en mycket inspirerade Malin Kultti.
Om den första av de två dagarna ägnades åt inbjudna gäster så kommer den andra att ge tid till mer Umeåbaserade aktörer som bland annat Algoryx och Mikael Lugnegård. Till dessa digitala kreatörer återkommer vi i en senare artikel.
Arrangörer för branschdagarna är Umeå Creative och DinoLab tillsammans med samarbetspartners.