Mötesplats Lycksele.
Mötesplats Lycksele.

​Mötesplats Lycksele löser samhällsutmaningar

Digitalisering, inkludering och globalisering är kännetecken för årets Mötesplats Lycksele som har temat ”Den hållbara platsen”.

350 deltagare – lokala, nationella och internationella representanter – möter upp i Lycksele denna vecka för att identifiera nya behov och lösningar, sätta upp nya samarbeten och lära sig mer om varandra och om omvärlden.

– Vi vill hela tiden ligga i framkant av utvecklingen, av flera goda anledningar. Dels för att det direkt gynnar våra medborgare och ger oss bättre förutsättningar att säkerställa en hållbar välfärd i framtiden, dels för att det gör oss ännu attraktivare utanför Västerbotten, säger Erik Bergkvist, regionråd i Västerbotten.

Kraftsamling
Mötesplats Lycksele är länets stora kraftsamling och arrangeras en gång varje år, alltid i början av juni. Den består i huvudsak av tre delar – Utvecklingsverkstäder, Framtidsdagar och Kompetensforum – och i år är temat ”den hållbara platsen”.

I Utvecklingsverkstäderna, som är workshopdelen jobbar 50 personer redan från tisdag morgon med att skapa nya, effektiva och hållbara lösningar på utmaningar vi har i länet. Mötesplats Lycksele är ett viktigt, fast inslag i länets innovationsprocess, Innovationsloopen, som förra veckan gick till final i Guldlänken – ett nationellt pris för projekt och personer som främjat innovativa förändringar av offentlig verksamhet. Innovationsloopen har även blivit ett föredöme i Europa, i ett Interreg Europe-projekt vid namn OSIRIS, i vilket sex andra länder ska lära av men även bidra till Innovationsloopens utveckling. Det här projektet har kick-off under Mötesplats Lycksele, med en rad internationella representanter på plats.

På onsdagen ansluter ytterligare 300 personer till Hotell Lappland för att delta i Framtidsdagar, Kompetensforum och rundabords-samtal kring hur vi ska riva tillväxthinder.

Rundabords-samtal
Rundabords-samtalen är ett nytt inslag i Mötesplatsen. Temat för den här övningen är ”Att ta ner tillväxthinder och bygga bästa möjliga företagsklimat”. Deltagarna vid konferensen kommer att cirkulera i olika samtalsstationer där aktörer från näringslivet sätter fingret på några av de viktigaste frågorna för regionens fortsatta näringslivsutveckling. Resultaten kommer användas i det fortsatta arbetet för att stärka företagandet och näringslivet i Västerbotten, bland annat vid en näringslivskonferens som anordnas av Region Västerbotten senare under 2016.

Mötesplats Lycksele handlar om stad och land, om kust och fjäll, och därför adresseras landsbygdsfrågorna särskilt via ett officiellt möte med Landsbygdsdelegationen under konferensens torsdag.

Högaktuella talare
På Mötesplats Lycksele kommer deltagarna också att få lyssna till en rad högaktuella talare– bland andra författaren och debattören Alexander Bard, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Mårten Blix från Institutet för Näringslivsforskning

– Mötesplatsen har i år ett särskilt näringslivsfokus, helt enkelt därför att det är så fundamentalt för en region att företag och företagare ges rätt förutsättningar att lyckas. Bard, Ylva Johansson och Mårten Blix kommer alla att prata om tillväxtklimat, idag och i morgon. Jag ser väldigt mycket fram emot att få höra det senaste idéerna och trenderna kring inkludering, globalisering och digitalisering, säger Thomas Hartman, kommunikationschef på Region Västerbotten.

Finalen för hela Mötesplats Lycksele sker på torsdag eftermiddag när teamen från Utvecklingsverkstäderna presenterar sina koncept och prototyper. Röstar gör konferensens deltagare och det är de som utser vilka de tre vinnande koncepten blir – som alla erhåller ekonomiskt stöd från Almi och Norrlandsfonden samt går vidare till höstens Företagsverkstäder.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 31 maj, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

31 maj, 2016