Jonas Hasselgren, vd Tactel.
"Vi öppnar i augusti med fyra, fem personer i Umeå. Vi har plats för femton", säger Jonas Hasselgren, vd för Tactel.

Tactel öppnar i Umeå igen

Efter några års frånvaro öppnar Tactel kontor i Umeå igen. Företaget har stor internationell framgång med underhållningssystem för flygresenärer.

– Vi öppnar i augusti med fyra, fem personer. Vi har redan anställt några efter headhunting men kommer att behöva fler. Vi har plats för femton personer i våra nya lokaler vid Konstnärligt campus i Umeå, säger Jonas Hasselgren (tidigare Andersson), vd för Tactel.

När Tactel fanns i Umeå för några år sedan var bolaget en stor underleverantör till Sony Ericsson men drabbades hårt när Sony Ericsson började säga upp anställda. Flera av Tactels kontor fick då stängas ner, bland annat stängdes Umeå-kontoret 2010. Jonas Hasselgren tog strax därefter över som vd och har under alla år fortsatt vara vd med bostad i Umeå även om verksamheten de senaste åren varit förlagd till Malmö med 70 anställda och ett tiotal i Stockholm.

Umeå aktuellt igen
Efter Sony Ericsson-tiden har Tactel nu hittat nya marknader och affärer. Med nya kunder växer företaget stadigt och Umeå har därmed blivit aktuellt igen.

– Tactel köptes av Panasonic Avionics i mars förra året. De har merparten av världsmarknaden av inflight entertainment system, alltså underhållningssystem ombord på flygplan. Passagerarna kan bland annat se på film, lyssna på musik och handla tax free via skärmarna i sätena eller via sina egna telefoner som de kopplar upp mot underhållningssystemet i kabinen, berättar Jonas Hasselgren.

– Vi hade precis vad Panasonic ville ha och nu jobbar vi genom dem med de allra största flygbolagen i världen. Det handlar då om tjänstedesign, interaktionsdesign, visuell design och utveckling, säger Jonas Hasselgren.

– Vi kan inte växa tillräckligt snabbt i Malmö och Stockholm där vi har våra kontor. Vi måste ha fler marknader att hitta folk på också. Vi är ytterst selektiva i våra val, med fler orter får vi större möjligheter att hitta rätt personer, säger Jonas Hasselgren.

Förutom system för flygindustrin så utvecklar Tactel bland annat Swedbanks mobilbanksappar, flera av de stora nordiska TV-leverantörernas appar samt nästa generations tjänster för det smarta hemmet. Bredden bland Tactels kunder är idag större än när företaget var underleverantör till Sony Ericsson vilket gör att Jonas Hasselgren tror på en ljus framtid för bolaget.

Infotech Umeås Jobbsök finns flera av Tactels lediga tjänster.