Simulator på plats i Teknikens hus
Simulator från Oryx Simulations på plats i Teknikens hus i Luleå.

Simulatorer väcker intresse för maskinyrken

Köra hamnkran och skogsmaskin i simulatorer kan besökarna på Teknikens hus i Luleå pröva. Två simulatorer från Oryx Simulations har blivit mycket uppskattade av besökarna.

För att ge inblick i lastarbete med hamnkranar och att avverka skog med en skördare finns sedan en tid tillbaka två simulatorer från Umeåföretaget Oryx Simulations på plats i Teknikens hus i Luleå.

Teknikens Hus i Luleå är Sveriges nordligaste science center och ett av landets första. Sedan starten 1988 har mer än tre miljoner nyfikna unga och gamla upptäckt och experimenterat i Teknikens Hus.

I Teknikens Hus finns miljöer där besökarna kan testa och upptäcka vardagsteknik och teknik från de stora industrierna i Norrbotten.

Verklighetstroget

– Det blir mycket mer verklighetstroget med simulatorerna. Vi gjort olika uppdrag som att lasta stål på ett fartyg eller hantera en timmerstock med en skördares gripklo, berättar Anders Johansson på Teknikens hus.

Stolen och spakarna i de båda simulatorerna kommer från riktiga maskiner men framför besökaren finns bildskärmar som på ett realistiskt sätt visar det som besökaren utför.

Uppskattat av unga

– Med simulatorerna kan vi på ett jättebra sätt visa de här näringarna. Det är mycket uppskattat av ungdomarna och perfekt för de som ska söka sig till gymnasium och kanske vill utbilda sig till maskinförare eller kranförare. Vi är ju till för att skapa intresse för teknik och naturvetenskap, säger Anders Johansson.

– Det är mycket roligt att vi tillsammans med Teknikens hus får ett nytt tillämpningsområde för våra simulatorer. Vi gör träningssimulatorer men tycker att det är kul att bidra till allmänbildning av ungdomar kring maskinyrken, säger Derny Häggström, Oryx Simulations.

De båda simulatorerna kommer nu att finnas tillgängliga i de permanenta utställningar som Teknikens hus har öppet för skolor och allmänhet.