SM i programmering
Uppvärmning inför SM i programmering. På bilden syns representanter från it-företag som tipsar studenterna om goda råd inför tävlingen. Stående från vänster Anna Ölund, Cinnober, Tomas Forsman, Datavetenskap, Christopher Holmberg, Coldwood, Karl Lindmark, Acino, Marcus Karlsson och Anna Norin (skymd) båda Codemill, samt Mattias Sällström, Omegapoint.

SM i programmering en tuff utmaning

Här laddas för SM i programmering. Studenter från Umeå universitet får goda råd av bland andra Jimmy Mårdell från Spotify, som vunnit tävlingen tidigare samt pluggat på Umeå universitet.

– Det ska vara så svårt att ingen klarar av att lösa alla uppgifter men alla ska kunna lösa någon uppgift, förklarar Tomas Forsman inför ett 40-tal studenter som är med på uppvärmningskvällen in SM i programmering.

Tomas Forsman från Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet är veteran i sammanhanget. Över 20 år har han varit med och arrangerat deltävlingen i Umeå och han kan se tillbaka på riktiga stortider när Umeås studenter låg i topp i SM-tävlingen.

Men på senare år har Umeå mött tuffare motstånd och idag är det KTH i Stockholm som regerar i Sverigetoppen. Men Umeås studenter vill inte vika ner sig, något som de nu ska visa lördag 8 oktober då det återigen är dags för svenskt mästerskap i programmering.

Under en heldag får deltagarna i uppgift att lösa 8 – 12 uppgifter av varierande svårighetsgrad. Den som vill nå långt i tävlingen bör träna i förväg och för att hjälpa studenterna komma igång ordnades därför nyligen en helkväll som uppvärmning av Datavetenskap vid Umeå universitet tillsammans med it-företagen Acino, Cinnober, Codemill, Coldwood och Omegapoint.

Inbjuden talare var Jimmy Mårdell, Tech Product Owner på Spotify, som själv både deltagit och vunnit tävlingen samt tidigare pluggat på Umeå universitet. Under kvällen berättade Jimmy om sig själv och sina erfarenheter från att tävla i programmering, samt gick även igenom några övningar. Tomas Forsman gav också fullödig information om tävlingsreglerna.

Se här exempel på uppgifter från 2015 års tävling.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 september, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 september, 2016