Mikael Långström
Fältcom siktar på att gå från 100 miljoner till 300 miljoner kronor i omsättning inom tre år. Nu hyllas företaget för andra året i rad som ett Gasellföretag. På bilden Mikael Långström, vd.

Fältcom ett Gasellföretag igen

Fältcom vill gå från 100 miljoner till 300 miljoner kronor i omsättning, bland annat med affärer i USA. Företaget hyllas nu som ett snabbväxande Gasellföretag.

I en tidigare artikel har Infotech Umeå berättat att IT-bolaget Hi5 utsetts till Digital Gasell av Dagen industri. Vid samma tillfälle fick även Umeåföretaget Fältcom utmärkelsen Gasellföretag, faktiskt för andra året i rad.

– Vi är stolta och glada över att åter få utnämningen Gasellföretag. Vårt mål är att öka omsättningen från 100 till 300 miljoner kronor på tre år och vi jobbar just nu på att etablera oss i USA. Detta ger extra energi och motivation i vårt fortsatta arbete, säger Mikael Långström, vd för Fältcom.

Dagens industris kriterier är hårda och årligen utses färre än 0,5 procent av alla Sveriges aktiebolag till Gaseller. Antalet Gasellföretag i Sverige har ökat något från förra året, totalt klarar 919 bolag Dagens industris kriterier för att få utmärkelsen.

Tillväxtföretagen har en viktig roll som jobbskapare i ekonomin, 2015 års Gaseller beräknas ha skapat över 16 000 nya jobb. Byggsektorn ligger i topp sedan 2006 med 27 procent av alla Gasellföretag. Andelen IT-företag utgör 8 procent och det innebär ett kliv upp från 6:e till 4:e plats jämfört med 2015.

Dagens Industris Gasellkriterier:

  • Företaget ska omsätta minst 10 miljoner kronor.
  • Ha en omsättning för 2015 som är minst dubbelt så hög som 2012.
  • Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
  • Har minst 10 anställda.
  • Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren.
  • Vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
  • Ha sunda finanser.

Fakta om Fältcom

Fältcom säljer och utvecklar system med tillförlitlig och säker kommunikation för tjänster inom maskin till maskin-kommunikation, M2M, och IoT (internet of things, sakernas internet). Fältcom etablerades i Umeå 1998 och har idag över 160 000 installerade enheter, varav 40 000 utgörs av den öppna plattformen MIIPS. MIIPS återfinns i Volvos testbilar, alla svenska väderstationer och fartkameror, varannan buss i Sverige och reglerar bl a när belysningen i städer som Malmö släcks och tänds varje dag. Fältcom ägs i huvudsak av SEB Venture Capital och Industrifonden och har ca 40 anställda på huvudkontoret i Umeå.