33-listan 2018 Umeå
Ludvig Bohlin, Shimmercat, Sven Forsberg, 2D Fab och Mikael Lindblad, Oazer var de tre startups som pitchade på 33-listans turnestopp i Umeå.

Shimmercat och Oazer pitchade för att bli Sveriges hetaste startups

När 33-listan kom till Umeå var Shimmercat och Oazer, bolag som fått hjälp av Uminova Innovation, två av tre pitchande startupbolag.

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen. 28 stycken av bolagen utses av tidningarnas reportrar, medans de övriga 5 utses i samband med 33-listans fem turnéstopp. Juryn letar efter företag med en unik produkt eller tjänst uppbyggd kring en tydlig innovation med stor internationell potential – en innovation som har förutsättningar att förändra spelreglerna i sin bransch. För att platsa på listan måste företaget vara baserat i Sverige och grundat tidigast 2011.

Umeå var fjärde stoppet på Sverigeturnén och som vanligt fick tre företag chansen att pitcha sina idéer live för juryn där vinnaren slog sig direkt in på 33-listan. Shimmercat och Oazer var två av dessa bolag.

Snabbare laddningstider och mobil vätgas

Shimmercat erbjuder e-handlare en produkt som hjälper dem att skapa snabbare laddningstider över hela världen för olika kanaler. Genom en egenutvecklad teknik som använder artificiell intelligens och maskininlärning samlar den data från besökarna, analyserar data, och optimerar data för att minska laddningstiderna med 30-60 procent.

Oazer erbjuder lokal- och kundanpassad produktion och leverans av fossilfri ”grön” vätgas genom egna mobila tankstationer för användning i bränslecellsfordon. Vätgasen produceras i själva stationen och mobiliteten gör att lösningen är både skalbar och flexibel. Oazer har idag en första demostation i Umeå som förser stadens första vätgasbilar med drivmedel.

Tyvärr räckte inte det hela vägen fram för Shimmercat och Oazer, utan istället vann 2D Fab från Sundsvall som med det oerhört starka materialet grafen vill bygga en helt ny framtidsindustri. Men det betyder inte att deras chanser är borta. De och andra startupbolag har fortfarande chansen att finnas med på listan när den presenteras 16 maj i Stockholm.

Tidigare bolag från Umeå som har varit med på 33-listan är Algoryx Simulations, Limes Audio, Content Central, COS Systems, Elastisys och LunaLEC. Från Skellefteå har Biocool varit med på listan.