Anders Pettersson, vd Skellefteå Kraft fibernät, och Maj Degerstedt, Ersmarksbodarna.
Anders Pettersson, vd Skellefteå Kraft fibernät, och Maj Degerstedt, Ersmarksbodarna, som i och med utbyggnaden av fibernät nu kan få snabbare uppkoppling.

200 miljoner kronor till bredband i Skellefteå

Skellefteå Kraft satsar 200 miljoner kronor på utbyggnad av sitt fibernät. 1000 Mbps för 90 procent av hushållen är målet.

Som Infotech Umeå berättat tidigare kommer Skellefteå Kraft att göra en större utbyggnad av sitt fibernät i Skellefteå kommun. En del av tekniken i satsningen görs tillsammans med Umeåföretaget COS Systems. Läs mer om det här.

Nu kommer ytterligare uppgifter om satsningen.

– Vi räknar med att efter den här satsningen kommer 90 procent av medborgarna i Skellefteå kommun ha tillgång till 1000 Mbps, säger Anders Pettersson, VD Skellefteå Kraft Fibernät AB.

Satsningen innebär dels förbättringar i nätet, dels att nätet byggs ut, och är värd omkring 200 miljoner kronor.

4000 hushåll

Nästan 8 av 10 hushåll i Skellefteå kommun har redan idag tillgång till bredband som är anslutet till ett fibernät och nu planeras utbyggnad av nya områden. Totalt handlar det om cirka 4000 hushåll och företag som ska anslutas inom de närmaste åren, bland annat i ett 40-tal byar runt om i kommunen.

En av byarna som kommer att få bredband anslutet till Skellefteå Krafts fibernät är Ersmarksbodarna där Maj Degerstedt bor och driver ett eget företag som sysslar bland annat med redovisning och bokföring.

– En stabil internetanslutning är en förutsättning för att driva företag på landsbygden idag. Här har vi väldigt dålig mobiltäckning och risken är stor att vi förlorar den fasta telefonin snart. Därför är vi väldigt glada för att det blir möjligt att ansluta oss till fibernätet, säger Maj Degerstedt.

Investeringen möjliggörs tack vare Skellefteå Kraft, EU och byarnas egna insatser.

Lyssna mer på vad Anders Pettersson har att säga om fibernätet i filmen här nedan.