24 studenter redo för sommaruppdrag

En ny kull studenter har startat eget företag för att under sommarmånaderna sälja sina tjänster till bolag, både startups och inom etablerat näringsliv.

Kickoffen på Häljegård utanför Umeå innehåller lika delar inspiration och teambuilding. Fredrik Leek, mångårig entreprenör med inte mindre än nio startade bolag i bagaget, berättar om sina drivkrafter och hur man lyckas med säljet. Efter lunch väntar en traktortur ut i skogen för prickskjutning med hagelbössa och fika lagad över öppen eld.

Interaktionsdesignstudenten Martin Sjölund, 22, är en av 24 studenter som antagits för uppdrag som sommarentreprenör. Han har bytt sitt vanliga sommarjobb i en kiosk mot ett uppdrag för startupbolaget Photon Sports som skapar prestationsmätinstrument för elitidrottare. Hans uppgift är att designa och bygga en smart och snygg webbsida åt bolaget.

– Jag tänker att första steget blir att tanka dem på vad de vill att webbsidan ska innehålla. Sedan ska jag göra skisser och bygga i WordPress. Det ska bli kul, det är ju mycket roligare att sommarjobba med något som är relevant för den utbildning man läser och som blir något att lägga i sitt CV, säger Martin.

Som Uminova Innovations sommarentreprenör utför du ett uppdrag åt ett bolag på minst 160 timmar. Studenten startar ett eget företag och fakturerar bolaget. Det är en chans att inte bara få känna på rollen som egenföretagare och tjäna lite pengar, utan också att skaffa sig erfarenhet och knyta kontakter. Studenten och bolaget kommer överens om upplägget för arbetet och i regel innebär det flexibla arbetstider. Just flexibiliteten uppskattar Sofia Tovedal, 24, särskilt. Hon ska bygga en demoapp åt bolaget Biti Innovations som utvecklar en digital plattform för schemaplanering inom hemtjänsten.

Amanda Kristoffersson, Martin Sjölund och Sofia Tovedal uppskattar sina självständiga sommaruppdrag.

– Det känns najs att jag kan lägga upp arbetet lite som jag vill. Jobbet blir på så vis självständigt. Jag kommer nog jobba en del hemifrån.

Studenter med IT-kunskaper är alltid hett eftertraktade, men andra kompetenser behövs också. Amanda Kristoffersson, 22, läser strategisk kommunikation. Uppdragsgivaren Höga Kusten Destinationsutveckling AB rodde hon i land själv. En inte så dum arbetsplats för en person med hennes intressen.

– Jag ska skapa content till deras digitala kanaler. Det känns jättespännande. Jag brinner för platsmarknadsföring och att skapa kommunikation som engagerar många. Min utbildning är väldigt teoretiskt så det känns bra att arbeta hands on.

Sommarentreprenör i korthet
  • En återkommande satsning hos Uminova Innovation
  • Alla studenter från alla institutioner är välkomna att söka. Bredden av uppdrag är stor.
  • Du som student startar ditt eget företag i en trygg miljö
  • Vi hjälper dig med frågor om F-skatt och att fakturera
  • Vår samarbetspartner PwC utbildar dig i bokföring och deklaration, och stöttar upp om något skulle strula
  • Du matchas ihop med ett bolag som behöver din kompetens. Vi tittar inte bara på vad du kan, utan också på personlighet och intressen
  • Bolaget och du kommer överens om när uppdraget ska utföras inklusive arbetstider. Varje uppdrag är på minst 160 timmar under 4-10 veckor. (Uppdraget kan pågå längre om ni kommer överens om det.)
  • Bolagen betalar dig 200 kr/tim exklusive moms i konsultarvode