Anette Novak, vd för Rise Interactive, och John Rune Nielse, RISE Vice President och Head of Business Development, klipper invigningsbandet för nya lokalerna i Umeå.
Anette Novak, vd för Rise Interactive, och John Rune Nielse, RISE Vice President och Head of Business Development, klipper invigningsbandet för nya lokalerna i Umeå.

3D-skrivare och nyskapande teknik fyller Scharinska

Skriva ut i trä. Det är en av de nya innovativa tekniker som blir möjligt hos RISE Interactive i historiska byggnaden Scharinska som invigts i Umeå.

Det är det statliga design- och forskningsinstitutet RISE Interactive som står för den nya studion i Scharinska Villan. Scharinska har en speciell plats i Umebornas hjärtan. I många år har det för bland annat studenter varit ett nöjespalats med livemusik och releasefester för olika band.

Men efter en omfattande renovering kommer nu huset att bli ett centrum för ny innovativ teknik, inte minst med fokus på framtida användarupplevelser.

Invigning i två dagar

Studenter, näringsliv, offentlig sektor, forskare och allmänhet var nyligen inbjudna till ett internationellt evenemang med invigning i två dagar i de nyrenoverade lokalerna. Digitalisering, bioekonomi och hållbart samhällsbyggande var några av ledorden som hördes under invigningen.

– Vi kommer att skriva ut i trä i ett samarbete med hela skogsindustrin och Umeå universitet, berättar Ambra Trotta, studioföreståndare för Rise Interactive i Umeå, som ett exempel på innovativa tekniker som institutet kan bedriva i sina nya lokaler.


Ambra Trotta, studioföreståndare för Rise Interactive i Umeå, är mycket glad över de möjligheter som nya lokalerna i Umeå ger.

Regional 3D-hub med skrivare

Passande nog introducerade även samarbetspartner WASP en regional 3D-hub i lokalerna. Umeå med Scharinska blir därmed en del av ett exklusivt, internationellt nätverk av platser med storskalig 3D-skrivarteknologi. Övriga orter är Ravenna, Venedig, Macerata, Madrid, London, Beirut och New York.

– Det här huset är viktigt för oss. Det är en byggnad med en egen själ som vi har stor respekt för. Det ger en fantastisk energi att få arbeta här, säger Ambra Trotta.

Smarta busshållplatser

Ett annat exempel på projekt som Rise Interactive i Umeå arbetar med är smarta busshållplatser.

– Det är ett mycket spännande projekt som vi utvecklar tillsammans med flera andra aktörer kring hur vi kan designa transporter i en stad.

– Sådana samarbeten är viktiga för oss. Vi är exalterade över att få vara en katalysator för olika aktörer som kan träffas i en kreativ och öppen miljö. Tillsammans skapar vi framtiden och det är precis så här vi vill tjäna regionen, fortsätter Ambra Trotto.

I samband med invigningen hölls också flera workshops där deltagarna fick prova på olika tekniker. Docent Ronald Rael från UC Berkeley gav en föreläsning om sitt arbete och visioner medan Ambra Totto, studioföreståndare, RISE Interactive i Umeå, presenterade institutets uppmärksammade samhällsinnovationer.

Under invigning hölls även välkomsttal av RISE Vice President och Head of Business Development John Rune Nielsen, som därefter klippte invigningsbandet tillsammans med Anette Novak, vd för Rise Interactive.


Randy Cottin visar ett träföremål som skrivits ut i WASP 3D-skrivare hos RISE Interactive i Umeå.

 


Deltagare på invigningen av RISE Interactive i Umeå förväntansfulla inför klippning av bandet.

Fakta om RISE

RISE, Research Institute of Sweden, är ett oberoende statligt ägt forskningsinstitut som erbjuder ett brett spektrum av spetskompetenser, forsknings- och innovationstjänster för SME, industri, akademi och offentlig sektor. RISE Interactive i Umeå har fokus på forskning kring interaktionsdesign som driver social transformation.