Tobias Andersson
Tobias Andersson, vd för Turborilla, är glad medarrangör av tävlingen Make 'em Up, som lockat 27 spelutvecklare från hela världen.

65 000 euro för bästa spelidé

65 000 euro, närmare 600 000 kronor, får vinnaren av Make ’em Up, en tävling i spelutveckling arrangerad av tyska Blue Systems i samarbete med Turborilla från Umeå. Hela 27 bidrag har kommit in när anmälningstiden gått ut den 15 augusti, vilket är ett mycket bra genomslag.

Förutom pengarna kommer de vinnande spelutvecklarna att få hjälp med både lansering och produktion av
Turborilla. Slutlig vinnare kommer att utses under de kommande veckorna och i september presenterar juryn från Turborilla vem som tar hem tävlingen.

– Vi har fått bidrag från Nordamerika, Europa men också Brasilien, berättar Tobias Andersson, vd för Turborilla, och understryker att det är en omfattande internationell tävling som man genomför.

Hur bidragen ser ut och vilka som skickat in kan han däremot inte berätta, det ingår i tävlingens förutsättningar att deltagarna inte ska avslöjas innan vinnaren är utsedd.

Tävlingen är ett led i en längre tids samarbete mellan Turborilla och Blue Systems och syftar till att få fram fler idéer till indiespelsmarknaden.

– Det skapas många bra spel bland indieföretagen, men det är inte alltid som man orkar slutföra dem eftersom man ofta inte har de ekonomiska förutsättningarna för det. Det är de sista 90 procenten som är svåra att genomföra, säger Tobias Andersson med ett leende. 

Med tävlingen Make 'em Up vill man nu ge möjlighet för fler spelutvecklare att orka föra sina idéer fram till en färdig produktion.

– Vi hoppas på att det ska finnas ett färdigt spel till hösten 2011, säger Tobias Andersson.  

Turborilla AB är utvecklare och förläggare av dataspel. Företaget grundades 2006 av Tobias Andersson. Turborilla står bakom spelet Mad Skills Motocross, erkänt för sin realistiska fysiksimulering, samt Planet M.U.L.E. 

Text och foto: Mikael Hansson